2.6 C
Delfzijl
8 mei 2021 06:42

Gemeente Appingedam neemt afscheid met historisch kunstwerk en boekje over De Damster

Appingedam – Het afscheid van de zelfstandige gemeente Appingedam nadert. Op 1 januari 2021 gaat de gemeente, samen met de gemeenten Delfzijl en Loppersum, op in de nieuwe gemeente Eemsdelta. Een brede commissie met daarin onder meer gemeenteraadsleden, leden van het college van B en W, maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers uit verschillende geledingen van Appingedam hebben sinds vorig jaar meegedacht aan een passend afscheid in de vorm van een blijvende herinnering aan de gemeente Appingedam.

Op initiatief van de afscheidscommissie heeft vormgever Siebe Kuipers van Pentapark een ontwerp voor een kunstwerk gemaakt. Voorzitter van de afscheidscommissie wethouder Annalies Usmany- Dallinga: ‘Op voorspraak van de commissie heeft hij de rijksmonumentale reclamezuil aan de Koningstraat als inspiratie gebruikt: een replica waarop het historische en maatschappelijke verhaal van Appingedam is uitgebeeld in honderden gebakken tegels. Het verhaal van Appingedam en haar inwoners wordt getoond als blijvend aandenken aan de gemeente Appingedam.’

Het kunstwerk komt aan de rand van het Professor R.P. Cleveringaplein en wordt op 19 december onthuld.

De onderwerpen op de geschiedeniszuil zijn aangeleverd door mensen met historische kennis van Appingedam, zoals de gemeentearchivaris, een stadsgids en de directeur van Museum Stad Appingedam. Na een oproep vlak voor de zomer hebben andere inwoners van Appingedam ook thema’s aangedragen.

Verhaal van Pauline Broekema
Schrijver en oud-journalist bij NOS Nieuws, Pauline Broekema, heeft een bijbehorend essay geschreven over Appingedam en haar inwoners. Dat is het verhaal bij het kunstwerk. Broekema beschrijft haar tochten door de stad en gesprekken met talloze Damsters. Ze noteert herinneringen uit het verleden en heden en combineert dit met eigen observaties en kennis van Appingedam. Het levert een indringend, ontroerend maar soms ook lichtvoetig verhaal op.

Dit verhaal van Appingedam wordt uitgegeven in een boekje dat na de onthulling van het kunstwerk wordt aangeboden aan alle inwoners van de stad. Het wordt huis- aan- huis bezorgd met bijgevoegd een persoonlijke boodschap van het college van B en W.

Pauline Broekema schreef eerder onder meer ‘Dat tere leven’ voor de heropening van de synagoge in Appingedam in 2015 en het ‘Uiterste der Zee’, een kroniek over de Joodse familie Nieweg.

Blijvend aandenken
Wethouder Annalies Usmany-Dallinga is blij dat Pauline Broekema een bijdrage wil leveren aan een blijvend aandenken aan de gemeente Appingedam. ‘Pauline draagt Appingedam een warm hart toe en kent de stad, omgeving en de inwoners erg goed. Met haar meeslepende schrijfstijl weet ze te boeien en te ontroeren. Het boekje is een prachtige toevoeging aan de zuil met de historie, de gebouwen, de mensen, de activiteiten van Appingedam. Een mooie, permanente herinnering aan de gemeente Appingedam.’

De onthulling van het kunstwerk op 19 december om 12.00 uur op het Professor R.P. Cleveringaplein is in verband met de coronamaatregelen zonder publiek. Het is te volgen via een livestream op YouTube en Facebook. Voorafgaand aan de onthulling is de uitreiking van de waarderingsprijzen de DamSTER.

Laatste vergadering gemeenteraad
Op 17 december 2020 is de laatste vergadering van de gemeenteraad van Appingedam. Tijdens de vergadering zal op een passende manier afscheid worden genomen van Appingedam als zelfstandige gemeente. De vergadering vindt plaats in de Nicolaïkerk. In het Raadhuis, de reguliere vergaderlocatie, kan de 1,5 meter afstand niet in acht worden genomen voor de raadsleden. De vergadering is te volgen via een livestream op YouTube.

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
AutoAuto
WonenWonen
DierDier
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin

Populaire berichten