Gasbedrijven steunen initiatief aardbevingsmonument

Slochteren – NAM, Gasunie en Gasterra steunen de totstandkoming van het aardbevingsmonument dat de Stichting Meent van der Sluis wil oprichten langs de A7 tussen Groningen en Nieuweschans. De producenten, verkopers en transporteurs van het aardgas zijn bereid samen de helft van de kosten op zich te nemen van het beeld van Karel Buskes, dat een gebarsten baksteen voorstelt. Dat is vandaag in Slochteren bekend gemaakt op een persconferentie van de Stichting Meent van der Sluis.

In de middenberm van de A7 staat ter hoogte van Slochteren al een kunstwerk dat 50 jaar gaswinning in Groningen gedenkt. De drie genoemde organisaties vinden het gerechtvaardigd dat er ook een kunstwerk komt dat de keerzijde van de medaille laat zien, te weten de aardbevingen en de gevolgen daarvan voor de bevolking. Het bestuur van de Stichting Meent van der Sluis heeft met instemming kennis genomen van deze opvatting. Voorzitter Piter Bergstra zei dat de Stichting Meent van der Sluis heeft gemerkt dat bedrijven en instanties een afwachtende houding aannemen jegens het aardbevingsmonument. “Ze willen graag dat de partners in de gaswinning eerst het goede voorbeeld geven alvorens zelf aan het initiatief bij te dragen”. Hij verwacht dat de bijdrage van de drie gasondernemingen een doorbraak betekent.

Op de persconferentie zei NAM-directeur ir. Gerald Schotman dat hij betreurt hoe de NAM dr. Meent van der Sluis (1944-2000) heeft bejegend. Hij heeft dit ook gezegd tegen de weduwe en de kinderen van de Assenaar, die hij onlangs heeft bezocht. Meent van der Sluis schreef aardbevingen in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw toe aan de gaswinning in Drenthe en Groningen. De NAM verwees dit destijds naar het land der fabelen.

De Stichting Meent van der Sluis heeft inmiddels 20.000 euro binnen aan giften en toezeggingen. Zes van de twaalf Groninger gasgemeenten hebben toegezegd dat ze een financiële bijdrage leveren.

Bij de huidige stand van zaken gaat ‘de baksteen’ ongeveer 230.000 euro kosten. Het kunstwerk wordt geplaatst langs de A7 op een perceel dat ter beschikking is gesteld door de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Het is de bedoeling dat het kunstwerk van corten-staal in elkaar zal worden gelast door studenten lastechniek van het Noorderpoort College, locatie Muntinglaan Groningen.

Back to top button