Exotische kleurenpracht in dorpsrandpark Siddeburen

Siddeburen – De oeverzwaluwenwand in het Dorpsrandpark Noorderwold Siddeburen (Siddebuursterbos) is in gebruik genomen door één van de mooiste broedvogels van Nederland, een paartje ijsvogels. In al zijn kleurenpracht is de ijsvogel goed te bewonderen: helder blauw, beetje groen in de nek en fel oranje op de borst. Ondanks deze felle kleuren is het goed opletten om deze snelle vogeltjes, iets kleiner dan een spreeuw, te bewonderen. Stil en op enige afstand van de oeverzwaluwenwand gaan zitten en rustig wachten tot je de bekende blauwe flits, een snelle, rechte vlucht, vaak vlak boven het water, voorbij ziet schieten. En vooral veel geduld hebben!

Nadat het paar één van de nestpijpen had uitgegraven, zijn er op ongeveer een halve meter diepte eitjes gelegd. Het broeden wordt door beide ouders uitgevoerd. Vanaf een uitkijkpost, een tak nabij het nest, houdt de ijsvogel de omgeving van zijn territorium goed in de gaten. Na ongeveer drie weken zullen de jonge vogels uitvliegen over de plas. De eerste weken na het uitvliegen zijn cruciaal voor de jonge ijsvogels. De ouders voeren ze nog een aantal dagen bij, maar daarna worden ze uit het territorium verjaagd en moeten ze zelf hun vismaaltje bijeen vangen. Mogelijk begint het ouderpaar aansluitend aan een tweede legsel.

Ook in het dorpsrandpark in Tjuchem had een paartje ijsvogels de nodige belangstelling voor een ijsvogelwand, gemaakt van boomstobben. Ook hier exotische kleuren in het park. Het heeft vooralsnog niet tot broedresultaat geleid. Dit lijkt echter slechts een kwestie van tijd.

Back to top button