Fotoverslag: Spijk terug naar 1945

Spijk – Het dorp Spijk stond dit weekend in het teken van 1945, het einde van de Tweede Wereldoorlog.  Spijk behoorde toen tot de “Delfzijl Pocket”, het gebied rondom Delfzijl dat met vereende krachten op de Duitsers terug veroverd moest worden. De slag om Delfzijl werd een bitter gevecht tussen de geallieerden en de Duitsers waarbij 15 Canadezen sneuvelden.

Alles speelde zich af op en rond ‘T loug, op zaterdag was het dorp vrij toegankelijk voor het publiek en liep je tussen de soldaten die op verkenning in het dorp waren, op verschillende momenten braken vuurgevechten uit tussen de geallieerden en de Duitsers. Na een kort gevecht trokken de troepen zich weer terug.

Zondagmiddag werd het dorp bevrijdt van de Duitsers, in verband met de veiligheid werd er een beperkt aantal bezoekers toegelaten op het ’T loug. Na een veldslag van ruim 30 minuten gaven de Duitsers zich over en werd de bevrijding gevierd.

Het evenement Spijk terug naar toen 1945 werd mede georganiseerd door Battlefield Tours, Dorpsbelangen Spijk en ETOR ’40 – ’45.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”610″]


Back to top button