Loppersum – NonFiction Photo presenteert in de oude pastorie aan Hogestraat 2 in Loppersum ‘Gronings Gas 2.0’, een foto-expositie over verleden, heden en toekomst van de gaswinning in de regio. De tentoonstelling werd donderdag 30 maart geopend door wethouder Annalies Usmany-Dallinga van de gemeente Eemsdelta.
De tentoonstelling, vanaf vrijdag 31 maart te zien voor het publiek, maakt deel uit van de lancering van EPIQ, een educatief museaal centrum. EPIQ heeft als doel informatie te geven over gaswinning, aardbevingen en energie in de regio. De door de gaswinning geïnduceerde aardbevingen hebben veel gebouwen en huizen onveilig gemaakt in Groningen. Loppersum is één van de dorpen die centraal staat in de verhalen die schuilgaan achter deze gebeurtenissen. In de tentoonstelling Gronings Gas 2.0 belichten lokale topfotografen de huidige problemen en toekomstige oplossingen van hun eigen gemeenschap.
Fotografen Jan Zeeman, Kees van de Veen, Anjo de Haan, Corné Sparidaens en Joost Nuijten laten zien wat er in hun regio gebeurt. Zo toont prijswinnend fotojournalist Kees van de Veen een atypische backstage scène van een protestactie in Zeerijp bij de NAM-locatie. Groningers drinken een kopje koffie met vreemden om de uitspraak van de rechtbank te vieren. De uitspraak was ten gunste van de mensen die financiële schade hebben geleden door de waardevermindering van hun huizen.
Plannen voor Educatief-museaal centrum
EPIQ staat voor een educatief-museaal centrum. Op interactieve wijze geeft EPIQ informatie over gaswinning en aardbevingen, over energie in verleden, heden en toekomst. Centraal daarin staan de verhalen van de Groningers. EPIQ is een burgerinitiatief dat in 2021 door Nationaal Programma Groningen onder de naam ‘Aardbevingbeleving’ is gehonoreerd als Toukomstproject. Op vrijdag 31 maart toont EPIQ zich voor het eerst aan het publiek met de expositie Gronings Gas 2.0 in Loppersum. De verwachting is dat het educatief-museaal centrum gerealiseerd is voor 2030. Met deze tentoonstelling wil men een discussie beginnen over wat de toekomst in petto heeft voor de regio op het gebied van wonen, werken en innovatie. Gronings Gas 2.0 toont een tijdlijn, die begon met de ontdekking van aardgas in Groningen in 1954.
Belangrijke momenten die een rol hebben gespeeld in deze geschiedenis passeren de revue. De beelden van Groningers die te kampen hebben met overheidsbeleid en bureaucratisch drijfzand staan naast beelden van protest en vooruitgang. De tentoonstelling was oorspronkelijk te zien in Groningen in 2019. De 2.0 versie laat zien wat er sindsdien is gebeurd.
Andrea Hooymans, curator van de tentoonstelling, hoopt dat de tentoonstelling bijdraagt aan bewustwording. „Je kunt niets doen als je niets weet. Als we het verhaal vanaf het begin vertellen, kan deze expositie misschien helpen om oplossingen te vinden voor de toestand in de regio en eigenlijk heel Nederland. De mensen in Groningen moeten gehoord worden.”
De tentoonstelling is tot 1 juli te zien in de oude pastorie aan Hogestraat 2 in Loppersum, donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 en 17.00 open. De toegang is gratis.