Groningen – De zorg voor vroeggeboren en kwetsbare kinderen in ziekenhuizen is zeer intensief. Een extra paar ogen en oren op afstand helpt ouders, verpleegkundigen en artsen om optimale zorg te kunnen geven. Het bedrijf Neolook ontwikkelt hiervoor digitale diensten, een sterk camerasysteem met extra sensoren voor beweging, geluid en licht.
Deze ‘Neolook One’ maakt live consultatie op afstand mogelijk en geeft livestreams na alarmsignalen door op monitors en zorgtelefoons. Zo houden artsen en verpleegkundigen zicht op de kwetsbare patiënten waar ze ook zijn. Ook stelt deze technologie ouders in staat verbonden te zijn met hun kindje, als zij niet naast de couveuse of het bed zitten. Voor de doorontwikkeling van dit systeem heeft Neolook succesvol een aanvraag gedaan bij het Open Diagnostics Ecosytem (ODE). In dit leerproject, dat loopt van 1 maart tot 30 juni 2023, werkt Neolook samen met het UMCG en de noordelijke bedrijven Pezy en de Telecom Service Groep. Elke Veenman, projectleider Life Science en Health bij ODE, is blij met de start van dit nieuwe leerproject: “De focus van dit project sluit uitstekend aan bij het doel van ODE, namelijk om Noord-Nederland wereldwijde expert te maken in het ontwikkelen van innovatieve diagnostica.
De slimme digitale videocamera’s van Neolook zullen zorgverleners helpen ook in de toekomst medische diagnoses te stellen en optimale zorg te blijven leveren, ook als er minder handen aan het bed beschikbaar zijn.”
Technologie als ondersteuning
De video augmented services die het bedrijf Neolook ontwikkelt, wordt gebruikt op de intensive care voor neonatologie (prematuren) en de intensive care voor pediatrie (kinderen in de leeftijd van drie maanden tot 18 jaar). “Het gaat erom dat dit werkt voor de mensen rondom de kwetsbare patiëntjes: de ouders, verpleegkundigen en artsen,” zo benadrukt Marco D’Agata, directeur van Neolook. “Enerzijds is het arbeidsondersteunende technologie om de juiste zorg te leveren. Maar het moet vooral een tool zijn in de handen van de zorgverlener om in te zetten zoals zij dat willen, dat is de kunst. Er waren wel camerasystemen op de markt, maar die bleken helemaal niet opgewassen tegen de eisen van zorgprofessionals. Hoog tijd dus om een fit-for-purpose oplossing te maken, waar de medici jaren mee vooruit kunnen.”
Samenwerking
De eerste samenwerking met het UMCG dateert al uit 2019. Marco D’Agata: “We hebben in het UMCG een zeer goede samenwerkingspartner. Zij zijn immers de ideale gebruiker, klant en deskundige op het toepassingsgebied.” In dit leerproject is Neolook de partij die de innovatieve oplossing bedenkt, ontwerpt en vermarkt voor deze specifieke niche. Maar Neolook heeft geen hoogwaardige kunde op het gebied van hardware en design. Via ODE is Neolook in contact gekomen met twee noordelijke bedrijven die hen op dit vlak aanvullen. Het bedrijf Pezy, ingenieursbureau en productontwikkelaar in Groningen, ontwikkelt het conceptdesign van de Neolook One. De Telecom Service Groep uit Leek is technisch specialist op het gebied van de sensoren, ook qua installatie en onderhoud. D’Agata ziet de voordelen van het ecosysteem van ODE: “Via ODE kwamen we bij de juiste lokale partijen Pezy en de Telecom Services Groep terecht, die relevante kennis en kunde inbrengen. Op deze manier gaat de ontwikkeling van onze dienst sneller en bovendien hebben we de partijen dicht bij elkaar die samen kunnen leveren: van design en productie tot installatie en beheer.”
Over Neolook
De start-up Neolook begon in 2020 als spin-out van Philips. Het bedrijf is gespecialiseerd in intensive care voor kwetsbare pasgeborenen en kinderen. Met behulp van zogenaamde video augmented services, het toepassen van slimme digitale video met data, software, algoritmes en kunstmatige intelligentie ontwikkelt Neolook praktische toepassingen voor het zorgteam van professionals, ouders en familie. Het bedrijf ondersteunt ziekenhuizen die vooruitstrevende zorgconcepten hanteren zoals Family Centered Care, Family Integrated Care of Neurodevelopmental care. Neolook werkt op landelijk niveau samen met ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de Nederlandse AI-coalitie om de zorg voor de kleinste burgers te verbeteren. Meer info: www.neolooksolutions.com
Over ODE
Het Open Diagnostics Ecosystem is een initiatief van de LIFE Cooperative en heeft als doel om Noord-Nederland te maken tot wereldwijde expert in het ontwikkelen van innovatieve diagnostica. Het Open Diagnostics Ecosystem biedt toegang tot een netwerk van bedrijven, kennisinstellingen, zorgpartners en ontwikkelingsfaciliteiten die hun kennis en kunde inzetten om nieuwe technieken te ontwikkelen voor het stellen van een medische diagnose. Diagnostische technieken kunnen iets aantonen en zo een bijdrage leveren aan de identificatie van gezond weefsel, maar ook vroege detectie van ziekte. Wie een vernieuwend en ambitieus idee heeft voor het ontwikkelen van nieuwe diagnostica, is bij Open Diagnostics aan het juiste adres. Meer info op www.opendiagnostics.nl