Flat aan de Vlamoven in Delfzijl onderzocht na melding van acuut onveilige situatie

Delfzijl – Sinds zondagmiddag zijn rond een flat aan de Vlamoven in Delfzijl bouwhekken geplaatst en waarschuwt een bord voor een onveilige situatie. Deze maatregelen zijn genomen naar aanleiding van een AOS-melding (acuut onveilige situatie) die zaterdag is ingediend bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen, in opdracht van de eigenaar van de flat.

Vallende stukken voegwerk
De AOS-melding volgde op een melding van een bewoner bij de beheerder over steendeeltjes en voegwerk die op de grond waren aangetroffen aan de voorzijde van de flat. Na inspecties bleek dat de constructie van de flat structureel in orde is en dat de schade beperkt blijft tot cosmetische gebreken aan de bakstenen gevel. Na het plaatsen van het hekwerk en het verlengen van de luifel bij de ingang van de flat is er geen sprake meer van een acuut onveilige situatie. De bewoners zijn middels een brief op de hoogte gesteld van de situatie.

Scheuren groeien
Desondanks vertonen de gevels aan de buitenkant van de flat diepe scheuren rondom een aantal balkons. De eigenaar heeft al geruime tijd rapporten opgesteld en schadeclaims ingediend bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen. De afhandeling van deze zaken vergt echter veel tijd, en ondertussen blijven de scheuren in de gevel toenemen. In de afgelopen drie jaar hebben de bewoners de groei van de scheuren alleen maar zien versnellen.

Hoewel de eigenaar graag de renovatie van de flat wil starten, is hij afhankelijk van de instanties die verantwoordelijk zijn voor de schadeafhandeling door mijnbouw. De duur van deze afhandeling is onbekend, en het is mogelijk dat de flat nog maanden, zo niet jaren, achter de bouwhekken zal blijven staan. De bezorgdheid onder de bewoners groeit, omdat de gewenste verbeteringen aan de flat worden vertraagd door administratieve procedures en onzekerheid over de tijdslijn van schadeherstel.

Back to top button