Fietsmaatjes gaan binnenkort van start in Delfzijl en zoeken nog vrijwilligers

Delfzijl – FietsmaatjesDelfzijl zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om zo nu en dan samen met een gast te fietsen en van de omgeving te genieten. Het gaat om de begeleiding van mensen die niet alleen kunnen of durven fietsen, maar dit wel graag willen. De fietsmaatjes en hun gast verkennen samen op een duofiets de omgeving. FietsmaatjesDelfzijl koppelt iedere gast aan een vrijwilliger en samen maken zij fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning. De vrijwilliger stuurt en trapt, de gast kan naar eigen wens of vermogen mee fietsen.

FietsmaatjesDelfzijl is een non-profit organisatie die vooral focust op beweging, buitenlucht en sociale contacten.

Als eerste plaats in het Noorden wordt er in Delfzijl gestart met het landelijke fenomeen Fietsmaatjes. De oorsprong van het project ligt in de Randstad waar al heel veel lokale organisaties bestaan.

In Delfzijl is naar aanleiding van een vraag van een mevrouw met niet aangeboren hersenaandoening naar de mogelijkheid van samen fietsen, het initiatief genomen. Huis voor de Sport Groningen, SW&D en de gemeente Delfzijl ondersteunden dit project en hebben in 2019 de eerste aanzet hiervoor gegeven. Begin 2020 was het bestuur compleet en de bedoeling was in het voorjaar te starten. Door de coronapandemie is dit uitgesteld, maar achter de schermen heeft het bestuur hard doorgewerkt. Vanaf het voorjaar 2021 hopen ze twee duofietsen beschikbaar te hebben voor de gasten en hun vrijwilligers. Deze zijn uitgerust met elektrische ondersteuning, coronascherm, spiegels, een draaibare stoel en een extra accu. Subsidieaanvragen hiervoor zijn inmiddels ingediend.

Er hebben zich nu al ruim vijftien vrijwilligers aangemeld; mensen die het leuk vinden om mindervalide inwoners rond te fietsen. Vooral omdat de doelgroep kwetsbaar is, neemt het bestuur geen enkel risico. Als de omstandigheden en voorschriften het toelaten mikt FietsmaatjesDelfzijl op starten in het voorjaar.

Juist in Delfzijl-Noord verwachten ze veel animo. FietsmaatjesDelfzijl heeft al veel enthousiaste reacties gehoord.
Er wordt gestart in Delfzijl, maar ze hopen snel uit te kunnen breiden naar Appingedam en Loppersum. Het doel is om in de kernen van de gemeente een of meer duofietsen te plaatsen. In Delfzijl kan FietsmaatjesDelfzijl gebruik maken van de fietsenstalling bij het Muzeeaquarium.

FietsmaatjesDelfzijl wordt ondersteund door Huis voor de Sport Groningen, Gemeente Eemsdelta, CadanzWelzijn en Wijkbelangen Delfzijl Noord.

Fietsmaatjes is nog op zoek naar vrijwilligers, gasten en sponsors. Belangstellenden kunnen zich melden via fietsmaatjesdelfzijl@gmail.com. Of neem contact op met de secretaris, Annette Feijen, 06 46354781, of de coördinator Siska van der Laan 06 40630872.

Back to top button