Expositie Schoonheid zit Overal 8 juli van start bij Galerie Ruigewaert in Garrelsweer

Garrelsweer – Vrijdag 8 juli start Ruigewaert met de expositie ” Schoonheid zit Overal ” met extra aandacht voor Arie Zuidersma, voormalig lid van de Groninger kunstkring “De Ploeg”.

Galerie Ruigewaert geeft naast het tentoonstellen van kunstwerken van 28 veelal noordelijke, hedendaagse kunstenaars ook een mogelijkheid om kunst van particulieren ter verkoop in te nemen. De galerie heeft via haar site en haar netwerk een flink bereik om uw kunstwerk c.q. kunstwerken bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. Veel verzamelaars maken hier gebruik van en soms krijgt de galerie dan een aantal schilderijen van dezelfde kunstenaar binnen. In deze nieuwe expositie wordt een speciale ruimte ingericht met 12 kunstwerken van Arie Zuidersma.

Arie Zuidersma is geboren te Emmen in 1925. Hij mag worden bestempeld als een autodidact. Slechts één jaar heeft hij namelijk ingeschreven gestaan bij de Academie Minerva in Groningen. In 1968 werd Arie Zuidersma uitgenodigd als gast mee te doen aan de exposities van de Groninger kunstkring “de Ploeg”. Hij had toen al een zekere naam verworven. Belangrijk voor zijn ontwikkeling als schilder is Marten Klompien geweest. Bijna dagelijks trok het tweetal er jarenlang per fiets op uit om in de volle natuur te gaan schilderen. Overigens heeft Zuidersma’s lidmaatschap van “de Ploeg” slechts tien jaar geduurd. In 1978 heeft hij dat gezelschap de rug toegekeerd uit teleurstelling over het feit dat sommige leden steeds weer oud werk exposeerden.

Zijn werk wordt bestempeld als “abstract-expressionistisch”, maar Zuidersma zelf vond dit slechts een naam en vooral niet meer. “De gevoelens die aan de basis liggen van het scheppingsproces, laten zich in woorden nooit vangen” zei hij zelf. Critici roemen vooral zijn kleurgebruik. Voor zichzelf hanteerde hij de maatstaf dat hij het schilderij zo moet willen instappen. “Dan weet ik dat het goed is”.

In april 2014 is Zuidersma op 89 jarige leeftijd overleden. Zijn hoogtij dagen waren allang voorbij, maar hij is tot het laatst toe altijd zeer productief gebleven. Talloze schilderijen heeft hij ons nagelaten, waarvan wij nog tot in lengte van dagen kunnen blijven genieten. De expositie start op 8 juli en eindigt op 28 augustus 2022. Openingstijden vrijdag & zaterdag van 12.00 – 17.00 uur, zondag van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak. Voor meer informatie, b.v. extra openingstijden, adres, route etc van de galerie zie www.galerieruigewaert.com.Back to top button