Dit is hoe het kookgedrag van Nederlanders door de jaren heen is veranderd

Nederland – Mede door de coronapandemie is veel in de samenleving – zo lijkt –  voorgoed veranderd. Kijk alleen maar naar het feit dat we steeds meer online boodschappen zijn gaan doen en dat dit ook nu na de crisis veelvuldig wordt gedaan. Ook zijn er duidelijke veranderingen te zien in het kookgedrag van ons Nederlanders. Dat was niet alleen tijdens de pandemie het geval, maar die stappen werden in de jaren voorafgaand aan de crisis natuurlijk ook al gemaakt. De pandemie heeft dit alles enkel in stroomversnelling gebracht. Maar hoe is het kookgedrag van Nederlanders door de jaren heen veranderd? En misschien nog wel belangrijker: waarom?

Experimenteren met verschillende keukens

Pakweg vijftig jaar geleden was het bij de meeste gezinnen iedere week wel duidelijk wat er gegeten zal worden. In de meeste gezinnen stonden dagelijks oer-Hollandse recepten op tafel. Van stamppot tot erwtensoep en natuurlijk het AVG’tje. Aardappels, vlees en groente, een klassieker en onmisbaar in de Nederlandse keuken.

Inmiddels ziet dat er bij veel gezinnen toch wel wat anders uit. Er wordt meer geëxperimenteerd binnen de verschillende keukens. We proberen meer uit. Ook bestellen steeds meer mensen een maaltijdbox. Hierbij krijgt men de mogelijkheid om uit verschillende cuisines te kiezen, nieuwe recepten te ontdekken en hierdoor geïnspireerd te raken. Mede door corona hebben deze maaltijdboxen een enorme groei doorgemaakt en veel mensen zijn hier gebruik van blijven maken vanwege het gemak en de variatie in recepten.

Ook werd er simpelweg meer tijd genomen gedurende de pandemie om zelf te experimenteren in de keuken. Mensen werkten veelal vanuit huis en de werkdagen werden hierdoor vaak ingekort of op een andere manier ingedeeld. Tel daar ook nog eens bij op dat er minder gehaast was om de kinderen naar school te brengen of op te halen bij de opvang, maar dat jullie allemaal al thuis waren. Daardoor bleef er meer tijd over om nieuwe recepten te proberen en uitgebreid(er) te koken. Dat resulteerde bij veel gezinnen in geheel nieuwe toevoegingen binnen hun wekelijkse menu. Meerdere cuisines en een interessant smaakprofiel.

Comfortfood

Opvallend genoeg hebben we niet alleen massaal meer geëxperimenteerd in keuken, maar was ook duidelijk dat we in tijden van grote stress toch weer sneller teruggrijpen naar echte Nederlandse comfortfood. Hierbij staan stamppotten met stipt op nummer één. Ook soepen worden veelvuldig genoemd. In elk geval de kost die deze generatie ook als kind kreeg. Eten is immers veel meer dan enkel brandstof voor het lichaam. Het troost, verbindt mensen en gewoon een momentje om iedere dag naar uit te kijken. Een moment voor jezelf, even de rust pakken.

Meer vega

Nog een nieuwe trend die vast niemand ontgaan zal zijn: veganistisch en vegetarisch eten. Dit valt al op als je in de supermarkt loopt. Waar ze vroeger slechts enkele vega producten hebben, zijn er nu hele schappen vol. Voor alles is wel een goed alternatief te vinden. Steeds meer mensen eten vega. Er is een deel dat niet iedere dag vega eet, maar dit wel probeert af te wisselen met hun ‘gewone’ menu. Op die manier proberen zij iets meer te denken aan de aarde en de dieren die hier leven. Dit is iets wat steeds meer mensen toepassen. 



Back to top button