Expositie over scheepsramp Termunterzijl in Visserijmuseum

Termunterzijl – Het is 23 februari vijftig jaar geleden dat Termunterzijl werd getroffen door een ramp. De viskotter ‘TM 1, Burgemeester van Kampen’ raakte tijdens een orkaan in nood. De TM 1 voer die dag vijf mijl ten noorden van Helgoland toen het schip in een orkaan terecht kwam, waarin ongekende buien van windkracht 15 werden gemeten.

De ‘TM 1’ maakte water en zond via de radiozender een noodsein (mayday) uit. De schipper verzocht dringend hulp van een reddingboot. De Rettungskreuzer ‘Adolph Bermpohl’ van Helgoland verscheen ter plekke en zag kans om de drie opvarenden van de ‘TM 1’ – schipper Jakob Vos, Schelto Westerhuis en Rommert Bijma – onder extreem slechte omstandigheden van het zinkende schip te halen. De reddingboot maakte via de scheepszender melding van de redding en dat was tevens het laatste contact met het schip: ze liet zich niet meer horen en arriveerde evenmin op Helgoland.

Een dag later werd de reddingboot in zwaar gehavende staat op de Noordzee aangetroffen.  Van de vier redders en drie geredden ontbrak ieder spoor. Dezelfde dag nog werd een levenloos lichaam van een van de vissers geborgen, de andere slachtoffers pas weken en maanden later. Twee personen bleven vermist.

Het Visserijmuseum Termunterzijl besteedt met een expositie aandacht aan de gedenkwaardige ramp. Het museum is op zondagmiddag – en daarbuiten op verzoek – geopend.

Back to top button