Expositie Kleurrijk in Kunsthof Blankenstein

Appingedam – In de Kunsthof in Appingedam start zondag 4 december om 16:00 uur weer een nieuwe expositie die de titel “Kleurrijk” heeft meegekregen. De samenstellers zijn er opnieuw in geslaagd een mooie expositie samen te stellen. Deze keer met werk van de in Appingedam wonende Nancy Maliepaard en de uit Goutum afkomstige Dirk Keegstra. De expositie wordt geopend door Gitte Brugman, redacteur beeldende kunst van de Leeuwarder Courant. De expositie duurt tot 22 januari 2023 en is te zien op vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur, de toegang is gratis.

Dirk Keegstra (Leeuwarden 1954) studeerde aan de Rietveldacademie in Amsterdam en was jarenlang werkzaam als docent beeldende vorming aan de NHL/Stenden Hogeschool. Hij heeft zijn omgeving als belangrijkste inspiratiebron voor zijn werk. Continu maakt hij foto’s van alles wat hij tegenkomt; op straat, in Japanse tuinen, tijdens de Chelsea Flower Show en op IJsland etc. De foto’s die hij maakt beschouwt hij vaak als mooie plaatjes. Vakkundig gemaakt, je kunt ze zo exposeren. Maar dat is niet genoeg. De beelden zijn bijna clichématig mooi, maar missen spanning. Hij voegt daarom een nieuwe laag toe aan zijn foto’s en gebruikt hiervoor acrylverf die onder andere dekkend, transparant, pasteus en/of in lagen wordt aangebracht. Ook worden delen van de foto en de verf soms met water weggespoeld.

Tijdens het schilderproces ontstaat een beoogde spanning tussen enerzijds de fotografische realiteit en anderzijds de intuïtief aangebrachte verf, kleur en vorm. Het schilderproces is daarmee een persoonlijke reis op zoek naar een nieuwe realiteit. Als resultaat zijn mooie plaatjes intrigerende, gelaagde en spanningsvolle werken geworden.

Nancy Maliepaard maakt beelden van klei, In deze expositie laat ze een aantal van de door haar vormgegeven mens en dier figuren zien. NensArt, haar werknaam, staat voor kunst die een glimlach op je gezicht laat verschijnen. In de mensfiguren die ze maakt brengt Nens het plezier en de oneindige mogelijkheden tot bewegen van het menselijk lichaam tot uitdrukking.

Het werk is heel herkenbaar maar tegelijkertijd borrelt vaak toch ook de vraag naar boven of een mens de getoonde capriolen fysiek en mentaal gezien ook echt zou kunnen uitvoeren. En als dat zo zou zijn, hoe dan precies? De conclusie over wat de figuren nu exact uitspoken en of het ook werkelijk tot de mogelijkheden van het menselijk lichaam behoort laat ze over aan de kijker. Bijzonder in deze expositie bij de Noordelijke Kunsthof is een serie pelikaantjes met de naam Daam(pie) geïnspireerd op de Groningse naam van de stad Appingedam met het stadswapen waarin de pelikaan een prominente rol speelt en die u op de genoemde dagen en tijden kunt komen bewonderen aan de Blankenstein 2 in Appingedam.

Back to top button