Expositie Grenzeloos tijdens festival Terug naar het begin

Appingedam – De organisaties De Zijlen, Cosis, ‘s Heeren Loo en IVAK zijn onder de noemer Grenzeloos een samenwerking aangegaan met het festival Terug naar het begin. Tijdens het festival, op 2, 3 en 4 juni 2023, zijn in de Nicolaikerk (Appingedam), Petrus en Pauluskerk (Loppersum) en in de Stefanuskerk (Holwierde) drie hartverwarmende en bijzondere exposities te bezichtigen.

“We hebben gekozen voor de titel Grenzeloos, omdat we met dit project willen laten zien dat ook kunstenaars met een beperking grenzeloos zijn in talent en mogelijkheden. Mentale en fysieke beperkingen bestaan niet in de kunstwereld”, aldus Ada Tolboom, cultuurcoach sociaal domein bij Via IVAK.

Vier deelnemende kunstenaars geïnterviewd door Tolboom vertellen: Paul Baron, kunstenaar bij De Zijlen, heeft ter inspiratie allemaal foto’s gekregen van de Nicolaikerk in Appingedam waar hij exposeert. Hij heeft jaren gewerkt op het atelier ‘t Rinkert in Zuidhorn. Hij vertelt het volgende over één van zijn kunstwerken waarop een glas-in-loodraam is getekend: “Een glas. Daar heb ik voorzichtig meegedaan. Omdat glas heel duur is, en ook voorzichtig en glad.”

René Houwelingen en Michael Schuring werken als drukkers bij het Cosis atelier in Appingedam. De afgelopen periode zijn ze erg druk bezig geweest met de zogenoemde kerkopdracht – voor de Stefanuskerk in Holwierde. “We werken veel samen. We maken leuke dingen. Het is gezellig. Af en toe een beetje lol, hoort erbij!” vertelt René. In het weekend van Terug naar het begin is het Cosis atelier ook open en gaan René en Michael live drukken voor de bezoekers aan het atelier, want …“Wij zijn de drukkers!”

Ook Sunil Rakhan doet mee als kunstenaar. Hij is vier dagen per week fulltime bezig met het maken van kunst in het Talentencentrum van ‘s Heeren Loo. Hij omschrijft zijn werkwijze als volgt: “Ik ga eerst nadenken, dan maak ik met potlood een schets. ‘t Is gewoon mijn hobby! Als ik heel veel zin heb, dan werk ik rustig. Ben ik heel leuk bezig. De handbeweging, het gevoel. Ik verzin altijd, ik krijg geen les.”

Nieuwsgierig geworden?
Ga naar de website van het festival Terug naar het begin voor meer informatie https://terugnaarhetbegin.nl/nieuws/ontmoet-de-kunstenaars-van-project-grenzeloos.

Back to top button