Explosieven opruimingsdienst stelt antivoertuigmijn veilig in kringloopwinkel Appingedam

Appingedam – In een kringloopwinkel in de Dijkstraat in Appingedam heeft de Explosieven Opruimingsdienst woensdagavond een antivoertuigmijn veiliggesteld.

Een medewerker van de kringloopwinkel vond de mijn in een doos met spullen die door een klant naar de winkel was gebracht voor verkoop. Bij het uitpakken van de doos werd het toen nog onbekende voorwerp gevonden.

Een vaste klant van de kringloop winkel vermoedde dat het ging om een mijn waarop de politie werd ingeschakeld. Een explosievenverkenner van de politie stelde vast dat het daadwerkelijk een mijn betrof en mogelijk nog gevaarlijk was.

De Explosieven opruimingsdienst van Defensie (EOD) kwam naar Appingedam om onderzoek te doen naar de mijn. Tijdens het onderzoek werd uitvoorzorg enkele bovenliggende woningen ontruimd. Na onderzoek bleek de mijn niet direct gevaar op te leveren.

Uiteindelijk werd duidelijk dat het om een Poolse naoorlogse antivoertuigmijn te gaan waarvan de ontsteker niet meer aanwezig was. In de mijn zat rond de twee kilogram springstof wat voldoende is om een klein voertuig op te blazen. Het explosief is door de EOD veiliggesteld en meegenomen om later op een andere plek te worden opgeblazen.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”1352″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button