Eerste testrit Noord-Nederlandse zonneauto op testcircuit Appingedam

Appingedam – Op 11 juli is het testcircuit voor de eerste Noord-Nederlandse zonneauto geopend. De twee kilometer lange testbaan ligt op Bedrijvenpark Fivelpoort in Appingedam. Top Dutch Solar Racing gaat de baan gebruiken als voorbereiding voor hun deelname in oktober aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Deze week startten de eerste testritten op het bijna twee kilometer lange circuit in Appingedam. Tussen 8 juli en 9 augustus zal Top Dutch Solar Racing de testbaan gebruiken om hun zonneauto te testen als voorbereiding op hun deelname aan de Bridgestone World Solar Challenge. Tijdens deze challenge racen studententeams met eigen gebouwde zonneauto’s 3022 kilometer door Australië. Deze race met zonneauto’s is van 13 tot 20 oktober en loopt van Darwin naar Adelaide.

Testbaan
Deze testbaan biedt het team van Top Dutch Solar Racing de mogelijkheid om letterlijk kilometers te maken en zo in de praktijk te ervaren hoe de eerste Noord-Nederlandse zonneauto zich houdt op lange afstanden. Aan de hand van deze praktijkervaringen kan het team hun zonneauto nog verder verbeteren. Top Dutch Solar Racing bestaat uit 26 mbo-, hbo- en wo- studenten van onder andere de opleidingen werktuigbouwkunde, elektrotechniek, fotografie, communicatie en technische bedrijfskunde van de Hanzehogeschool, de RUG, het Noorderpoort en het Friesland College.

Innovatie
De uitdaging in de Bridgestone World Solar challenge is om de meest efficiënte zonneauto te ontwikkelen, met als achterliggende gedachte: het aanjagen van duurzame innovaties. Door het aanleggen van deze testbaan willen Coöperatie Bedrijvenpark Fivelpoort, Groningen Seaports en de provincie Groningen gezamenlijk een bijdrage leveren aan innovatieve en duurzame productiemogelijkheden voor energie in de provincie.

Samenwerking
Coöperatie Bedrijvenpark Fivelpoort faciliteert het testcircuit in samenwerking met Groningen Seaports en de provincie Groningen. Het 2 km lange racecircuit ligt deels op het terrein van Groningen Seaports en deels op het voormalig baggerdepot van de provincie Groningen.

Back to top button