fbpx

Eemsdelta, Het Hogeland en Stadskanaal enige gemeenten met meer leerlingen per docent in provincie Groningen

Eemsdelta – In Groningen is het gemiddeld aantal leerlingen per basisschoolleraar in vijf jaar met -5,8 procent gedaald. Dit is een sterkere afname dan het landelijk gemiddelde van -3,2 procent. In Groningen was de afname het sterkst zichtbaar in de gemeente Westerkwartier. Dit en meer blijkt uit het onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius naar de leerling-leraarratio, op basis van de meest recente DUO-data.

Volgens de meest recente data geeft een Nederlandse basisschoolleraar les aan gemiddeld 18,1 leerlingen. In Groningen ligt dit gemiddelde op 16,8 leerlingen per docent, de laagste leerling-leraarratio ten opzichte van andere provincies in Nederland.

Leerling-leraarratio daalt het sterkst in Westerkwartier
Binnen de provincie daalde de leerling-leraarratio het sterkst in de gemeente Westerkwartier. Het aantal leerlingen per basisschoolleraar nam hier met maar liefst 18,6 procent af. Ook in Westerwolde (-10,6 procent) en Groningen (-9,5 procent) was er een sterke daling.

In de gemeente Het Hogeland nam het aantal leerlingen per docent juist het sterkst toe, met 5,3 procent. Ook is de druk op leraren toegenomen in de gemeente Eemsdelta en Stadskanaal (beide +4,3 procent).

Meeste leerlingen in Eemsdelta en Veendam
Leraren hebben het het drukst in de gemeente Eemsdelta. Hier geven docenten aan gemiddeld 18,5 basisschoolleerlingen les. Ook in de gemeenten Veendam (18,4 leerlingen) en Stadskanaal (17,5) hebben leraren gemiddeld veel kinderen onder hun hoede. Docenten in de gemeente Westerwolde geven aan de minste aantal kinderen les: gemiddeld 14,2.

De leerling-leraarratio per Groningse gemeente is te vinden op: https://www.laudius.nl/footer/leerling-leraarratio

Meer leerlingen in grote steden
In de drie grote steden nam de leerling-leraarratio in dezelfde periode toe, namelijk met 7,1 procent in Amsterdam en 9 procent in Rotterdam. In Den Haag steeg de leerling-leraarratio het sterkst met 9,1 procent.

Back to top button