Eemsdelta, Fivelgo en Marenland top drie nieuwe namen DAL-gemeente

Delfzijl/Appingedam/Loppersum – Gemeente Eemsdelta, gemeente Fivelgo en de gemeente Marenland.  Dit is de top drie van gemeentenamen op alfabetische volgorde die de onafhankelijke naamgevingscommissie selecteerde uit de ingezonden namen voor onze nieuwe gemeente op basis van vooraf vastgestelde criteria. De voorzitter van de naamgevingscommissie, Rinus Michels, maakte de namen vrijdag 1 februari 2019 bekend aan de leden van de drie gemeenteraden en de drie colleges van burgemeester en wethouders.

De namen werden geselecteerd uit bijna 800 inzendingen. De naamgevingscommissie bestond uit zeven personen, die kennis hebben van cultuur, historie, bedrijfsleven en/of samenleving: de heer C. König (Delfzijl), mevrouw P. Cock (Delfzijl), de heer J. ten Hove (Appingedam), mevrouw I. Bos (Appingedam), de heer R. Blaauw (Appingedam, als jongere uit het gebied), de heer W. Scheltens (Loppersum) en de heer E. Raad (Loppersum).  De commissie keek onder meer of de drie namen topografische en/of historische verwantschap hebben met het gebied, ze passen bij de identiteit van de nieuwe gemeente en vooral herkenbaarheid en aantrekkingskracht uitstralen.

Voorzitter Rinus Michels van de naamgevingscommissie en de raadsklankbordgroep over de keuze van de namen: “We zijn blij dat zoveel mensen actief hebben meegedacht en suggesties voor een naam hebben ingediend. De commissie heeft zorgvuldig alle inzendingen bekeken en is wat mij betreft tot een mooie top drie gekomen. De drie namen passen uitstekend bij de identiteit van het gebied. Het woord is nu aan de inwoners.”

Kies de favoriete gemeentenaam
Inwoners van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum van 16 jaar en ouder mogen kiezen welke naam ze het meest aanspreekt. Daarover ontvangen ze een brief met instructies hoe er vanaf 9 februari 2019 gestemd kan worden. Stemmen kan digitaal, maar ook via een antwoordformulier.

Het stemmen op de drie namen kan tot uiterlijk 26 februari 2019. De meest gekozen naam wordt de naam van onze nieuwe gemeente. Deze wordt op 6 maart 2019 bekendgemaakt. Onder de bedenkers van de winnende naam wordt een prijs verloot: een geheel verzorgd verwenarrangement in Appingedam, Delfzijl en Loppersum.

Back to top button