fbpx
6.2 C
Delfzijl
woensdag 22 januari 2020
Home Agenda tips 'Dubbelconcert' in kerken Holwierde en Marsum

‘Dubbelconcert’ in kerken Holwierde en Marsum

Holwierde – Op zondagmiddag 17 september geeft Super Librum, ensemble voor middeleeuwse muziek m.m.v. Nancy Mayer (mezzosopraan), Marian van der Heide (sopraan), Maria Bayley (sopraan en clavecymbalum), Wim Diepenhorst (middeleeuwse orgels) en Jankees Braaksma (blokfluit, portatief en middeleeuws orgel) om 15.00 uur een uniek ‘dubbelconcert’ in de kerk van Holwierde en in de ‘eigen’ kerk in Marsum (nabij Appingedam). Deze middag is in Holwierde een programma van ruim een half uur te horen waarna het publiek zich naar de nabij gelegen kerk van Marsum begeeft, waar het concert wordt voortgezet met wederom een half uur durend programma. De toegang tot dit dubbelconcert is gratis, een eigen bijdrage wordt op prijs gesteld.

Centraal in Holwierde staat het middeleeuws orgel (circa 1350) met pijpen naar „Duivenei“ mensuur. Dit orgel werd in 2014 gebouwd door Winold van der Putten. Tevens zal het Petronio orgel (ca. 1480) worden bespeeld (gebouwd door Winold van der Putten in 2016).

In Marsum wordt het 13e-eeuwse Rutland Orgel bespeeld (gebouwd door Winold van der Putten in 1999) en het bijbehorende middeleeuwse carillon. Dit werd in 2005 door Simon Laudy, Klokken- en Kunstgieterij Reiderland, gegoten. De Stichting Oude Groninger Kerken heeft vanaf 2001 aan de Stichting Super Librum de 12e-eeuwse kerk van Marsum ter beschikking gesteld als definitief onderkomen van het Rutland Orgel.

Op het programma in Holwierde staat muziek centraal uit diverse 14e- en 15e-eeuwse orgeltabulaturen (o.a. uit Winsum, het Robertsbridge fragment uit de 14e- eeuw en 14e-eeuwse orgelmuziek uit de UB in Groningen). Verder klinken 14e – en 15e – eeuwse chansons. In Marsum klinkt vroegere muziek uit Spaanse en Italiaanse handschriften, een vocale zetting op een gedicht van Suster Bertken en diverse improvisaties op orgel en carillon. Afsluitend wordt een drankje en een hapje aangeboden door de Stichting Super Librum.

De concerten zijn gratis toegankelijk, maar een bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld.

Na afloop van het concert zijn cd’s te koop waarop beide orgels te beluisteren zijn. En uiteraard is onze uitgave ‘Klinkende Klei’ beschikbaar (alweer de derde druk!), het veel geprezen boekje met cd over middeleeuwse muziek in Groningen.

De details

  • zondag 17 september 2017
  • Aanvang: 15.00 uur
  • 15.00 – 15.30 uur kerk Holwierde
  • publiek gaat op eigen gelegenheid naar de kerk van Marsum
  • 16.00 – 16.45 uur kerk Marsum
  • Afsluitende borrel
  • Toegang: gratis

Het Ensemble Super Librum, www.superlibrum.nl is een in Groningen geworteld, internationaal ensemble dat zich toelegt op onderzoek naar en de uitvoering van middeleeuwse muziek. Artistiek leider van het ensemble is Jankees Braaksma. Jaarlijks wordt een aantal concerten gegeven, in Groningen, in den lande en in het buitenland.

Super Librum bestaat voor deze gelegenheid uit: Nancy Mayer (mezzosopraan), Marian van der Heide (sopraan), Maria Bayley (sopraan en clavecymbalum), Wim Diepenhorst (middeleeuwse orgels) en Jankees Braaksma (blokfluit, portatief, orgel, carillon).

Advertenties

Advertenties