fbpx
zaterdag 04 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Dorpentour Weg uit de Stad van start

Groningen – Jonge mensen ruilen steeds vaker de stad in voor het platteland, op zoek naar ruimte, rust en nieuwe avonturen. Maar hoe vergaat het hen, is de overgang niet te groot? Om antwoord te krijgen op deze vraag maakten Saskia Jeulink en Tom Tieman samen de documentaire Weg uit de Stad.

In de film volgen ze Andor en Anna die een oude basisschool kopen in Borgercompagnie en Jouke en Liz die biologisch-dynamische kwekerij De Eemstuin opzetten in Uithuizermeeden. De tegenstellingen tussen hen en de dorpsbewoners zijn soms groot. Toch vinden ze het belangrijk om goed contact te hebben met de mensen uit het dorp. Stichting Beeldlijn, producent van de film, organiseert de komende weken een dorpentour langs verschillende dorpshuizen.

Tips voor nieuwkomers én dorpen
Tijdens de tour wordt de film vertoond en gaat presentator Wilbert van de Kamp in gesprek met de zaal. Hoe bevalt het nieuwkomers in dit dorp, en hoe reageren dorpelingen en ‘import’ op elkaar? Aan de hand van tips uit de zaal wordt een welkomstbrief aan nieuwkomers gemaakt. Hier kunnen dingen in staan als: welke eigenaardigheden over het dorp moet je beslist weten, waar moet je zeker lid van worden of aan mee doen, of wat zijn de beste streekproducten uit de buurt. Andersom wordt er ook een lijst met tips voor dorpsbewoners gemaakt. Hoe zorg je dat nieuwkomers zich welkom voelen? En wat kunnen ze aan je dorp toevoegen?

De tour start in Sint Annen (12-11), daarna volgen Borgercompagnie (19-11), Hornhuizen (20-11, met diner), Onderdendam (25-11), Schouwerzijl (26-11), Garnwerd (9-12), Warffum (11-12, met diner), Finsterwolde (16-12) en Steendam (19-1). Er wordt nog naar één extra locatie gezocht.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer