Dorpen verklaren Groningen de liefde op Valentijnsdag

Onderdendam – Op Valentijnsdag 14 februari 2019 lanceert een netwerk van ruim 120 zorgzame bewonersinitiatieven, verspreid over de hele Groningen, hun eigen website www.zorgzamedorpengroningen.nl

Dit doen de dorpen op een ludieke manier. Op deze dag zullen verspreid over de hele provincie, in ruim 120 Groninger dorpen, vlaggen gaan wapperen met daarop het logo van het netwerk, een zorgzaam hart. Hiermee verklaart het netwerk haar liefde (en zorgzame hart) aan Groningen.

De officiële handeling zal op Valentijnsdag plaatsvinden – om 16.00 uur – in Dorpshuis Zijlvesterhoek te Onderdendam. Vanuit iedere Groningse gemeente is er een zorgzaam bewonersinitiatief aanwezig, samen met een bestuurder of vertegenwoordiger van hun gemeente. Naast dorpen en gemeenten, zal gedeputeerde van de provincie Groningen, de heer Eelco Eikenaar aanwezig zijn en komen er vertegenwoordigers vanuit het Ministerie van VWS, de zorg, bedrijfsleven en onderwijs.

Gedurende de dag zullen de dorpen foto’s maken van hun wapperende vlag, deze foto’s zullen gedeeld worden op de sociale media van Groninger Dorpen en Zorgzame Dorpen Groningen.

Zorgen voor elkaar
Op het Groninger platteland zoeken steeds meer bewonersinitiatieven zelf een passend antwoord op de veranderingen in de zorg en het ‘langer zelfstandig thuis wonen’. En daarin gaat de provincie voorop.

De nog steeds in aantal groeiende zorgzame dorpen stellen ouderen en kwetsbare dorpsgenoten in staat om in eigen huis en dorp te blijven wonen in tijden van verdwijnende (zorg)voorzieningen. Van wekelijkse eetclubjes tot plannen om zelf als dorp nieuwe ‘zorghofjes’ van de grond te tillen. Dorpen die zelf het verzorgingstehuis overnemen, of zorgtelefooncirkels en vrijwilligersnetwerken organiseren waarin dorpsgenoten voor elkaar klaarstaan voor klusjes of de boodschappen. Dorpsbewoners organiseren dit, met een zorgzaam hart – veur mekoar en mit mekoar – om de zorg en leefbaarheid in hun eigen dorp in stand te houden of te verbeteren. 

Zorgzame Dorpen Groningen, een netwerk van de dorpen zelf
In februari 2018 heeft een krachtenbundeling van 70zorgzame bewonersinitiatieven; een netwerk gevormd, zichzelf een naam gegeven en daarmee een herkenbaar gezicht gekregen: Zorgzame Dorpen Groningen. Dit netwerk deelt met elkaar wat dorpen organiseren en hoe ze dat doen. Ook maakt het netwerk de beweging zichtbaar en herkenbaar voor gemeenten en zorgaanbieders om verbinding om zo de samenwerking tussen de formele en informele zorg te bevorderen.

Groninger Dorpen ondersteunt zorgzame bewonersinitiatieven, faciliteert het netwerk en de website en organiseert deze bijeenkomst. Vanuit een aantal partijen uit de zorg, het bedrijfsleven en onderwijs is voor dit alles een budget gereserveerd. Hiermee willen deze organisaties laten zien hoe belangrijk ze zorgzame bewonersinitiatieven op het Groninger platteland vinden.

Back to top button