13.3 C
Delfzijl
18 april 2021 14:19

Documentaire ‘De slag om Holwierde en Nansum’ onder grote belangstelling in première gegaan

StudieboekenStudieboeken
Mode 2021Mode 2021
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Vaker kopenVaker kopen
AutoAuto
KlussenKlussen
ComputerComputer

Delfzijl – Vijf jaar geleden begon Ina Spijk in verzorgingshuis ’t Gerack met een tv-kanaal voor en door ouderen. Nu is Samen in Beeld TV wekelijks te zien op OOGTV en RTV Groningen-Oost. Alles draait om ouderen. Maar het blijft niet bij televisie alleen. Op woensdag 22 november ging in een bomvolle Molenberg in Delfzijl de documentaire ‘De slag om Holwierde en Nansum’ in première.

Michel van Dijk is de drijvende kracht achter de documentaire. “Ik vind het jammer dat oorlogsdocumentaires zo vaak over grote steden gaan, terwijl ook daarbuiten heftig gevochten werd.” Het boek ‘Bierum in de branding’ bracht Van Dijk op het spoor van de slag bij Holwierde en Nansum. Bij Samen in Beeld TV kreeg hij van Ina Spijk alle ruimte voor het maken van de documentaire. “Bij ons mag je alles doen, zolang het maar iets voor en door ouderen is”, aldus Spijk.

Voor de documentaire plaatste Van Dijk een oproep in lokale kranten. “Uiteindelijk hebben we interviews met vier ouderen in de documentaire gebruikt. Zij vertellen over hoe zij die laatste dagen van de oorlog beleeft hebben. Eén van hen had zijn verhaal zelfs nog helemaal nooit aan iemand verteld. Dat was best emotioneel.”

Grote belangstelling voor prachtige documentaire

Theater De Molenberg in Delfzijl barstte woensdag bijna uit zijn voegen: alle 559 stoeltjes waren bezet. Van Dijk: “We hebben zelfs mensen moeten teleurstellen. En dan te bedenken dat we eerst twijfelden of we het dorpshuis in Holwierde wel vol zouden krijgen.”

Het publiek werd niet teleurgesteld: na een prachtige introductie van Joël Stoppels (Battlefield Tours) over oorlogsverhalen in Groningen kreeg het publiek een prachtige documentaire voorgeschoteld. De verhalen van de vier ooggetuigen maken verhaal echt en menselijk. Dat is ook waar volgens Stoppels de waarde ligt van de documentaire: “De mensen maken het verhaal. Om te beseffen hoe kwetsbaar vrijheid is is het belangrijk om deze verhalen door te geven aan de volgende generatie.”

Over Samen in Beeld TV

Samen in Beeld haalt al vijf jaar ouderen uit hun isolement door tv met en voor hen te maken. Initatiefneemster Ina Spijk werkt samen met een groep enthousiaste vrijwilligers en studenten bij het bijzondere project: “Ik vind het zo leuk om met ouderen te werken. Als we er met ze op uit gaan beleven ze weer echt iets nieuws, waar ze het met andere bewoners en hun kinderen over kunnen hebben.”

Het idee voor Samen in Beeld TV ontstond toen Spijk op bezoek was bij haar moeder. “Ik merkte dat ze vereenzaamde, maar ook dat ze het interne kanaal met wat foto’s en verjaardagen heel leuk vond.” Diezelfde avond nog schreef ze haar ideeën uit, en voor ze het wist maakte ze in de oude medicijnkast televisie op het interne televisiekanaal. Inmiddels zijn de Man bijt hond-achtige items van Samen in Beeld wekelijks te zien op OOGtv en RTV Groningen-Oost.

Wens: de hele provincie bedienen

Inmiddels werkt Spijk samen met haar team aan plannen om Samen in Beeld TV verder uit te bouwen. “We zijn nu nog heel erg gericht op de ouderen in ‘ons’ verzorgingshuis in Uithuizen. Maar het liefste wil ik ouderentv maken voor en door ouderen uit de hele provincie. Dat is belangrijk: als wij tv met ze maken, ze een middagje meenemen, dan zie je ze genieten als ze iets nieuws leren, of juist weer een middagje hun oude werk mogen doen.”

Volg ons op

11,072FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
DierDier
KlussenKlussen
AutoAuto

Populaire berichten