Dinsdag kans op eerste storm in bijna een jaar tijd

Nederland – Morgen waait het in de kustgebieden lange tijd stormachtig uit het noordwesten met kans op windstoten van 100 km/uur. Vooral op de Wadden kan het enige tijd stormen. Er is kans op overlast op de weg en op het spoor. Ook is het springvloed, waardoor de kust te maken krijgt met hoge waterstanden. Door de noordwesterstorm kan ook rommel van de overboord geslagen containers aanspoelen in het Waddengebied en het noordwesten van Duitsland.

Vanmiddag waait de wind uit het zuidwesten en neemt in de tweede helft van de middag toe tot krachtig of hard (6-7 Bft.) in de kustgebieden. Vanavond draait de wind naar het westen tot noordwesten en trekt een actief regengebied over het land. De wind wordt in het noordwestelijk kustgebied dan al stormachtig met kans op zware windstoten tot 90 km/uur.

Komende nacht neemt de wind nog wat toe en dinsdag start flink onstuimig. De noordwestenwind is dinsdagochtend in het gehele kustgebied stormachtig en vooral op de Wadden is kans op noordwesterstorm, windkracht 9. Daarbij is kans op zeer zware windstoten van ruim 100 km/uur.

Dinsdagmiddag blijft de wind aan zee hard tot stormachtig met vooral op de Wadden nog steeds kans op af en toe storm. Ook blijft er in de kustgebieden kans op zware tot soms zeer zware windstoten rond 100 km/uur. Het weerbeeld is een mix van opklaringen en buien. Vanuit het noorden neemt bij buien de kans op hagel toe. Ook is er een kleine kans op een klap onweer.

Hoog water mede door springtij
Aan de kust stuwt de noordwesterstorm het water hoog op. Naast de opstuwing door wind komt het water ook hoger te staan, doordat het springtij is. Gisteren was het nieuwe maan. Twee dagen daarna is de vloed altijd extra hoog, door de versterkte aantrekkingskracht van de maan. Door de combinatie van springtij en stormvloed komt het water 1-2 meter hoger dan normaal te staan, maar er worden geen kritieke waterstanden verwacht. Doordat de wind vanuit het noordwesten waait kan in het Waddengebied en in het noordwesten van Duitsland extra rommel aanspoelen van de overboord geslagen zeecontainers.

Oppassen op de weg
In de kustregio’s en in de gebieden rondom het IJsselmeer is het onverstandig om morgen met aanhanger of lege vrachtwagen de weg op te gaan. Vooral pal aan zee en op windgevoelige wegen, waar de noordwestenwind vanaf de zijkant op blaast, kan het erg gevaarlijk worden op de weg. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Afsluitdijk. De windstoten kunnen hier bovendien extra zwaar uitpakken, door wind over water.

Het treinverkeer kan in de kustregio’s hinder ondervinden door takken op het spoor en ook zal de wind problemen veroorzaken op Schiphol. Veerdiensten, vooral in de Waddenzee, vallen mogelijk uit door de noordwesterstorm.

Eerste storm na op twee na rustigste jaar
Voor het eerst in bijna één jaar tijd kan het tot een officiële storm komen. De vorige officiële storm was op 24 januari 2018. Daarna kwam het in 2018 niet meer tot storm. Sterker nog, gemiddeld over het land waaide het vanaf februari alle maanden minder hard dan gebruikelijk. Ook in de herfst was het vaak opmerkelijk rustig. Voor het eerst sinds 2007 beleefden we geen officiële herfststorm. 2018 was als geheel landelijk gemiddeld het op twee na rustigste jaar sinds de start van de windmetingen in 1909.

Back to top button