De nadelen van het leasen van een auto

Nederland – Er zijn tegenwoordig tal van opties als het gaat om het betalen van je auto en leasen wordt steeds gebruikelijker. Dus waarom wint het aan populariteit? Vooral omdat je te maken krijgt met veel voordelen als je bijvoorbeeld kiest voor private lease! Zo zul je ervaren dat de maandelijkse belastingen relatief laag zijn, terwijl de onderhoudskosten bovendien minimaal zijn. Daarnaast heb je bij een leasecontract geen lange termijn verplichtingen, wat erg fijn is aangezien je zodoende je geen zorgen hoeft te maken over de toekomst. Desondanks heeft het leasen van een auto niet alleen voordelen, je krijgt namelijk ook te maken met een paar nadelen. Voordat je een leasecontract afsluit, is het daarom van belang om de minpunten van het leasen van een auto te kennen. In dit artikel informeren je dan ook over de drie belangrijkste nadelen van een leasecontract. Bepaal zelf of je alsnog een auto gaat leasen of niet! 

Restrictieve voorwaarden
De voorwaarden van een leaseovereenkomst zijn vrij restrictief. Naast deze mogelijke extra kosten, moet je meer betalen als je de auto voor het einde van het contract wilt inleveren, wat een aanzienlijk bedrag kan zijn. De geldschieter zal er ook voor willen zorgen dat je de maandelijkse aflossingen kunt beheren, zodat je mogelijk wordt onderworpen aan een grondige geschiedenischeck en hierdoor afgewezen kunt worden. Je hebt ook een kilometerlimiet waarmee je rekening moet houden bij een leaseovereenkomst, omdat je maandelijkse kosten worden berekend op basis van hoeveel de auto aan het einde van de overeenkomst waard zal zijn. De kilometerlimiet wordt overeengekomen aan het begin van je contract en er zijn kosten verbonden aan het overschrijden ervan. Dit is meestal een boete per kilometer boven de limiet. Ten slotte mag je geen wijzigingen aan de auto aanbrengen of moet je ervoor zorgen dat de auto in dezelfde staat en met dezelfde uitrusting wordt ingeleverd als bij het aangaan van de lease. 

Niet de eigenaar
Net als bij het huren van een huis of fiets in plaats van kopen, ben je niet de eigenaar van je leaseauto. De betalingen zijn niet voor niets lager – je krijgt aan het einde van de overeenkomst niets terug. Een van de grote voordelen van het kopen van een auto bij sommige financieringsovereenkomsten is de mogelijkheid om er zonder extra kosten mee te kunnen rijden nadat je het volledige financieringsbedrag hebt afbetaald, terwijl je altijd voor een lease betaalt zonder dat je de eigenaar wordt van de vierwieler.

Schade in rekening
Zorg ervoor dat eventuele schade is hersteld voordat je je leaseauto inlevert bij je leasemaatschappij. Hoewel je waarschijnlijk niet hoeft te betalen voor mechanische onderdelen die onder de garantie vallen, verwacht de leasemaatschappij dat de auto in goede staat wordt geretourneerd en dat er kosten in rekening worden gebracht als je hem in een relatief slechte staat teruggeeft. Evenzo wordt je beschoten met boetes als je de kilometerlimieten overschrijdt die in je contract zijn vastgelegd. Hier moet je dan ook zeker rekening mee houden bij het afsluiten van een leasecontract. 

Back to top button