De 4e Magnifieke Miniaturen Tentoonstelling in Museum Møhlmann

Appingedam – Museum Møhlmann in Appingedam opent zondag 8 augustus een Magnifieke Miniaturen Tentoonstelling. 105 kunstenaars hebben voor deze expositie een kakelvers kunstwerk gemaakt, op klein formaat.

December vorig jaar moesten de musea dicht. Lang dicht. Alles werd afgelast, veel telkens verwachtingsvol aangepast. Pas op 5 juni mochten ze weer open. Alle musea moesten improviseren. Ook Museum Møhlmann, dat van alles uit de kast trok en met schoonheid uit de eigen collecties weer een blos van leven op de krijtwitte wanden bracht.

Dat was mooi. Maar nog mooier en fijner wordt het, als daar kakelvers werk van bevlogen kunstenaars bij hangt. En dat moment is nu. Nu, omdat er weer afspraken konden worden gemaakt met de ruim 150 kunstenaars door het hele land, die in meer of mindere mate aan dit museum verbonden zijn. Het museum pakt dan ook meteen maar groot, én klein, uit. Het doet dat met de 4e Magnifieke Miniaturen Tentoonstelling. Klein in formaat, maar groot in getal, want 105 kunstenaars doen mee.

Het is nu de vierde keer op rij dat kunstenaars zich in allerlei technieken uitleven op een vlakje dat niet groter is dan 14×14 centimeter, of 14x14x14 centimeter in de ruimte. Daar moet u, als publiek, overigens niet te licht over denken. Het is door het kleine formaat bijvoorbeeld niet sneller klaar. Integendeel. Een goed resultaat op een dergelijk klein formaat vereist een scherpe blik, een vaardige hand, geestelijke souplesse en voor alles: absolute trefzekerheid.

De hoeveelheid en variatie is enorm. En de 1,5 meter afstand geldt niet: u mag er met uw neus boven op. De tentoonstelling loopt van 8 augustus t/m 3 oktober 2021.

Back to top button