Dashcam als bijdrage aan de veiligheid

Nederland – Indien je regelmatig de weg op moet, staat veiligheid – wat eigenlijk altijd een prioriteit nummer 1 zou moeten zijn – wel degelijk helemaal bovenaan het lijstje. De kans dat je in een ongeluk of lastige situatie terechtkomt is namelijk net iets groter dan wanneer je zo nu en dan eens een keertje in de wagen stapt. Het gebruik van een kwalitatieve en – in regel gecertificeerde dashcam – lijkt dan ook de meeste logische aankoop. Ben je getriggerd en ondertussen benieuwd naar meer, aarzel dan niet om even verder te lezen.

Veilig de weg op
Of je nu met de wagen, fiets, scooter of motor de baan op gaat; je dient daarbij veiligheid steeds hoog in het vaandel te dragen. Let daarbij niet alleen op de handelingen die je zelf gaat uitvoeren maar wees ook vooruitziend en bedenk welk manoeuvre de andere weggebruikers mogelijks zouden kunnen uitvoeren. Wees aandachtig voor het aankomende verkeer, het verkeer dat uit kleine zijstraatjes komt en heel wat andere obstakels in en op de baan. Kortom, houd je ogen open en probeer niet te worden afgeleid teneinde de veiligheid van jezelf en je medeweggebruikers te kunnen garanderen.

Echter, schuilt een ongeluk soms in een klein hoekje. Zo kan het gebeuren dat er iemand tegen jouw geparkeerde wagen komt aangereden. Of misschien heb je – bij het uitstappen – de handrem wel eens vergeten optrekken waardoor je auto tegen een paaltje wat verderop tot stilstand kwam. Kortom, er kan altijd wel iets gebeuren zelfs wanneer je zo geconcentreerd mogelijk de baan op gaat. En wanneer je – voor wat voor reden dan ook – heel regelmatig de baan op moet, kan het handig zijn om te investeren in een dashcam.

Waarom een dashcam?
Voor zij die regelmatig – en voor wat voor reden dan ook – de baan op moeten, kan het een goede aanbeveling zijn om te investeren in een goed werkende dashcam. Dat zijn – over het algemeen – vrij compacte en lichtgewicht apparaten die je makkelijk ter hoogte van de voorruit van je wagen kunt installeren. Ze functioneren daarbij als een soort camera en zijn – logischerwijze – in staat om beelden te maken tijdens het rijden. Op die manier is er altijd een vorm van ontegensprekelijk bewijs indien je in een ongeval terechtkomt en de tegenpartij beweert onschuldig te zijn. Kortom, best wel handig met het oog op de verzekering en bewijzen van je gelijk!

Daschams bieden je bijgevolg een uitweg op momenten dat het allemaal wat lijkt tegen te zitten. Bij een ongeval komt altijd wel wat spanning en schrik kijken waardoor je misschien niet meer ten volle in staat bent om de verzekeringspapieren in te vullen. Uiteraard kun je dan een beroep doen op tussenkomst van de politie – in het geval de tegenpartij moeilijk zou doen. Echter, indien je in het bezit bent van beelden, dan geniet je een ontegensprekelijk bewijs waar niets of niemand nog iets tegenin kan brengen!

De juiste dashcam
Je hebt de knoop doorgehakt en bent bereid te investeren in een kwalitatieve dashcam, dan zul je zien dat er heel wat mogelijkheden bestaan. Zo kun je opteren voor een basis apparaat tegen een budgetvriendelijk prijskaartje of kiezen voor één van de vele gesofisticeerde dashcams met tal van extra bijhorende functies. Indien je regelmatig de baan op gaat, loont het de moeite om te investeren in één van deze laatste.

Dergelijke gesofisticeerde apparaten bieden je vaak de mogelijkheid om ook tijdens het parkeren en/ of in stilstaande toestand beelden te maken. Best wel handig indien iemand – al dan niet bewust – tegen je geparkeerde wagen komt aanrijden. Indien je graag nog wat meer informatie had gewenst, kun je altijd even doorklikken naar de volgende webpagina gekke banden .

Back to top button