fbpx
3.9 C
Delfzijl
26 januari 2021 18:41

Damster Stadsmunt voor amateurarcheoloog Henk Bolt

Appingedam – Burgemeester Koos Wiersma van de gemeente Appingedam heeft maandag 21 december 2020 een Damster Stadsmunt uitgereikt aan amateurarcheoloog Henk Bolt(85) uit Appingedam. Henk Bolt is een begrip in Appingedam en omstreken. Als amateurarcheoloog heeft hij een aantal opzienbare vondsten gedaan zoals de plaats van een kalkoven waar nu de brandweerkazerne staat, een regenwaterbak bij de Nicolaïkerk en restanten van een steenhuis in de kelder van het pand waar nu Museum Stad Appingedam in is gevestigd.

Aankoopcommissie
Henk Bolt maakt op dit moment deel uit van de aankoopcommissie van Museum Stad Appingedam en geeft advies over aankopen. Doorgaans wordt de collectie uitgebreid dankzij schenkingen, maar het kan voorkomen dat een object te koop wordt aangeboden – bijvoorbeeld via een veiling – dat eigenlijk in de collectie van het museum thuis zou horen. Hierover kan de aankoopcommissie het museum adviseren. Mede door de bijdragen van Henk Bolt is Museum Stad Appingedam in staat gedegen en weloverwogen beslissingen te nemen over de aankoop van objecten. Daarnaast maakt hij deel uit van de Stichting tot Behoud van Industrieel en Cultureel erfgoed Stad Appingedam (BICSA). Deze Stichting houdt zich onder andere bezig met de renovatie van de kalkoven en het in kaart brengen van het industrieel verleden.

Behoud van het erfgoed
Henk Bolt heeft enorm veel kennis van archeologie en de historie van Appingedam en wordt erkend door overheidsinstanties. Zo was hij correspondent van de Rijksdienst voor het oudheidkundig bodemonderzoek, de  voorloper van de huidige Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Daarnaast werd hij geraadpleegd door provinciaal archeologen. Burgemeester Koos Wiersma: ‘Door de kennis, alertheid en inspanningen van Henk Bolt zijn ontdekkingen gedaan die bijdragen aan de geschiedenis van Appingedam en van grote waarde voor het behoud van het erfgoed. Het college van B en W drukt deze grote waardering uit in de toekenning van de Damster Stadsmunt.’

Boeken
Henk Bolt schreef samen met Cynthia Heinen twee boeken: Station Appingedam, 125 jaar spoorverbinding Groningen-Delfzijl en Grafsymbolieken en rouwgebruiken, de cultuur van begraven en cremeren in Fivelingo e.o. Daarnaast schreef hij een boek over opgravingen bij de Nicolaïkerk.

Erepenning
In 1985 is de Damster Stadsmunt ingesteld als een erepenning voor personen of groepen die op cultureel, sportief of sociaal gebied een bijzondere prestatie of verdienste hebben geleverd voor de Damster gemeenschap. De eerste Stadsmunt werd op 13 september 1985 uitgereikt aan de Gereformeerde Kerk in verband met het 150-jarig bestaan.

Volg ons op

10,802FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten