Damster (75) hoort 180 uur taakstraf eisen wegens ontucht met buurmeisje (4)

Appingedam (ADP) – Een 75-jarige man uit Appingedam stond maandag terecht voor de rechtbank in Groningen, wegens ontucht met een buurmeisje. Dat gebeurde in april 2018. Het kind was toen vier jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een taakstraf van 180 uur.

De Damster zou, zo luidt de aantijging, zijn buurmeisje onzedelijk hebben betast. Ook zou de man het kind hebben gevraagd om haar geslachtsdeel te laten zien. Dan zou ze snoepgoed van hem krijgen. Het kind vertelde dit aan haar moeder. Die schakelde vervolgens de politie in.

‘Rondgeslingerd’
De Damster wuift de beschuldigingen weg. Hij had het buurmeisje opgetild en spelenderwijs ‘in de rondte geslingerd’. Veel meer gaf de man tijdens de zitting niet prijs. Hij deelde de kinderen uit zijn buurt wel eens ijsjes uit. ,,Gewoon, over de schutting”, zei hij op zitting.

Kast vol snoep 
Het meisje had tegen haar moeder gezegd dat de man in zijn huis een kast vol met snoep in zijn kamer had staan. De politie krijgt al jaren meldingen binnen over de Damster, over incidenten met kleine kinderen. Agenten waarschuwden de man meerdere keren bij hem thuis.

Ontucht
De man is eerder verdacht wegens misbruik van zijn kleinkind. Maar deze zaak werd geseponeerd en daardoor niet meer aan de rechters voorgelegd. Ondanks de verdenkingen en vermoedens, is dit de eerste keer dat hij voor de rechter moest verschijnen wegens ontucht. De officier van justitie acht de handelingen met zijn buurmeisje bewezen, maar eiste geen celstraf voor de Damster. Dit, vanwege de oudheid van de zaak. ,,Zijn handelingen zijn in strijd met de ethische en sociale norm.”

Zijn raadsman pleitte voor vrijspraak, wegens gebrek aan bewijs voor ontucht. ,,Mocht de rechtbank wel tot een veroordeling komen, dan vind ik de taakstraf zoals geëist veel te hoog.”

Uitspraak over twee weken.  

Back to top button