5.4 C
Delfzijl
6 mei 2021 23:12

Cliënten De Zijlen hebben samen met Expeditie Juttersgeluk Dollard strand Termunten schoongemaakt

Termunten – Cliënten van De Zijlen en de NOVO hebben woensdagmiddag in Termunten meegeholpen om een deel van de Nederlandse kust schoon te maken. Ze deden mee aan de Expeditie Juttersgeluk, die op 16 mei van start ging. In twee week tijd gingen mensen voor wie een ‘gewone’ baan niet zo heel gewoon is, de Nederlandse kust schoonmaken.

Stichting Juttersgeluk biedt hiermee in samenwerking met KIMO Nederland en België een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn. Om twee uur werd er verzameld bij Café restaurant Jachthaven in Termunterzijl waar wethouder Meindert Joostens de deelnemers verwelkomde.

De Expeditie in Termunten was een van de records, het was de warmste Expeditie, de oudste deelnemer Willem en de meest enthousiaste deelnemer Johannes. Hoewel er niet zoveel afval werd gevonden kon de dag toch een succes worden genoemd.

Expeditie Juttersgeluk is speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligers met een licht verstandelijke of psychische beperking of mensen die langdurig thuis zitten zonder werk gaan tijdens de expeditie op zoek naar de mooie en minder mooie dingen op het strand. Door zelf het strand schoon te maken, brengen we het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving.

Doordat de zorg voor kwetsbare mensen de laatste jaren dichter bij de gemeenten is komen te liggen, werkt Stichting Juttersgeluk samen met KIMO Nederland en België. Expeditie Juttersgeluk is een jaarlijks terugkerend evenement; in 2015 startte Juttersgeluk met 6 gemeenten, in 2016 deden al 17 gemeenten mee. Dit jaar zorgen bijna driekwart van alle kustgemeenten voor een hartelijke ontvangst van de deelnemers, waardoor we 24 stranden en 5 dijken schoon achter kunnen laten. In gemeente Delfzijl wordt de expeditie ondersteund door de landelijke Zwerfafvalophaalregeling (ZOR). Hiermee stimuleert Rijkswaterstaat sinds 1 januari 2018 samenwerkingsverbanden en lokale initiatieven die zwerfafval langs oevers van Rijkswateren verzamelen.

Dit jaar werd er speciaal aandacht geven aan peuken op het strand. Op toeristenstranden is dit het meest gevonden afvalitem. Het filter van de sigaret is gemaakt van plastic en vergaat niet. De chemicaliën in één filter kunnen 8 liter zeewater verontreinigen. Tijdens de expeditie verzamelen we alle opgeraapte peuken in een speciale container om de vrijwilligers bewust te maken van de hoeveelheid en de schadelijkheid voor het zeemilieu.

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,290VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin
AutoAuto
WonenWonen
DierDier
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten