Carillon Nicolaikerk speelt voor vrede in Oekraïne

Appingedam – Op 24 februari 2023 is het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Tot op de dag van vandaag wordt er gevochten. De impact van deze oorlog is enorm, vooral natuurlijk voor de Oekraïense burgerbevolking van wie velen vluchtten, ook naar Nederland.

Om de Oekraïense vluchtelingen voor wie de oorlog elke dag in hun leven is, juist ook op 24 februari te laten weten dat we met hen meeleven, heeft Rotary in Nederland een plan bedacht. Vele carillons in Nederland spelen van 19.30 tot 20.00 muziek die past in het thema solidariteit, compassie, vrede en liefde. Vervolgens worden de kerkklokken geluid om de slachtoffers van deze oorlog te gedenken.

Rotary Appingedam biedt Oekraïense vluchtelingen aan om deze dag te gedenken op deze manier. Adolph Rots, beiaardier van het Damster carillon zal dit bespelen. Na het Oekraïense volkslied worden bewerkingen uitgevoerd van Oekraïense liederen. In de Eemsdelta zijn ca 150 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Bierum en Wagenborgen.

Carillons in heel Nederland en daar buiten doen mee
Rotary Nederland, met Rotary Voorburg als initiatiefnemer, heeft haar clubs en beiaardiers opgeroepen de samenwerking aan te gaan, en op 24 februari aandacht te vragen voor vrede in Oekraïne. De actie vindt ook internationale navolging. De Rotary in het Poolse Konstancin-Jeziorna doet mee en gaat in Polen meer clubs en carillons enthousiast maken. Ook in Duitsland en België zijn ook enkele clubs die zijn aangesloten bij het initiatief.

Rotary 100 jaar
Rotary Appingedam Delfzijl is een serviceorganisatie, dat wil zeggen: de leden steunen op verschillende manieren hun medemens en projecten in de samenleving. Rotary Appingedam Delfzijl bestaat 66 jaar, telt ruim 30 leden en maakt deel uit van de internationale Rotaryorganisatie met 34.000 clubs in bijna 200 landen en 1,2 miljoen leden. In Nederland bestaat Rotary dit jaar 100 jaar en zijn er ruim 19.000 leden in ongeveer 500 clubs.Back to top button