Carbidschieten op oudejaarsdag: een traditioneel spektakel

Regio – Door de jaren heen heeft Nederland vele unieke tradities ontwikkeld om het oude jaar uit te luiden en het nieuwe jaar te verwelkomen. Een van de meest opvallende en kenmerkende tradities is het carbidschieten, een volksgebruik dat vooral op het platteland populair is. Carbidschieten is een spectaculair fenomeen dat niet alleen zorgt voor luide knallen, maar ook voor gezelligheid en saamhorigheid.

Vroeger werd carbide, een chemische stof bestaande uit calcium en koolstof, gebruikt om kunstmest te produceren. Tijdens de jaarwisseling ontstond het idee om dit carbide te gebruiken voor een feestelijke en luide viering. Het carbidschieten zoals we dat nu kennen, is een evolutie van deze oude praktijk.

Eemskrant bezocht vandaag meerdere locaties waar elk jaar carbid wordt geschoten. Zo was het team in Appingedam weer op volle sterkte, dit geldt ook voor het Carbid Team Ten Post die dit jaar weer groot uitpakte. Bij rugbyclub Phoenix werden flinke bussen afgestoken en in Woldendorp bij voetbalclub WEO waren de jongens van Carbid Ploug Woldendörp weer aanwezig. Ook in Uitwierde werd er zoals elk jaar weer geknald.

Op het voetbalveld van VV Godlinze schoot Melkbussenteam Glinz er weer lustig op los. Dit jaar voor de 35ste keer. De drie broers Peter, Dirk en Johan Dwarshuis gingen om elf uur vanmorgen van start. Bezoekers konden terecht onder de overkapping bij de kantine. Dorpsbelangen Godlinze zorgde voor snert en warme worst en de Kloksmeerclub zorgde voor de drankjes.

Back to top button