Cabaretier Freek de Jonge heeft opening uniek zonnepark in ’t Zandt verricht

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

‘t Zandt –  Cabaretier Freek de Jonge heeft zaterdagmiddag in het dorpshuis van ’t Zandt de opening verricht van Zonnepark ’t Zandt. Op het zonnepark achter de Gerard van Damstraat worden in totaal 1.528 zonnepanelen opgesteld, die samen 353.000 kilowattuur moeten opwekken. Het is het grootste coöperatieve zonnepark in het aardbevingsgebied tot nu toe.

Het concept van energiecoöperatie Zonnedorpen is uniek omdat er is dat er geen investering nodig is. Leden krijgen zonder investering voordeel op hun eigen energierekening en ze verdienen voor hun dorp een bijdrage. Energiecoöperatie Zonnedorpen verwacht juni 2018 stroom te gaan opwekken en te leveren aan huishoudens en bedrijven uit de dorpen Godlinze, Garsthuizen, Leermens, ‘t Zandt, Zeerijp en Zijldijk. Op dit moment liggen er nog een panelen op het park zaterdagmiddag is symbolisch het eerste paneel gelegd. De overige panelen komen als het laatste geld binnen is.

Het project wordt deels betaalt door de provincie Groningen en deels via crowdfunding. In totaal moet er 187.000 euro worden opgehaald. Sinds zaterdag kan er worden gedoneerd, en op moment van schrijven was de eerste 27.250 euro al gedoneerd. Deelnemers die minimaal honderd euro investeren via crowdfunding krijgen tien munten van de cryptocurrency Energycoin.

Lid worden van de coöperatie of meer weten? Kijk op de website www.zonnedorpen.nl of stuur een e-mail aan info@zonnedorpen.nl.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”1528″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button