fbpx
zaterdag 04 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Burgers Eems-Dollard regio praten met elkaar over gevolgen coronacrisis

Regio – De Rijksuniversiteit Groningen lanceert samen met Duitse partners van de Jade Hochschule en de Universität Vechta een project over de impact van de coronapandemie op het dagelijks leven van burgers in de Duits-Nederlandse grensregio. Er vinden virtuele bijeenkomsten plaats, waarin burgers hun mening met elkaar uitwisselen. Hierin worden de effecten van de pandemie besproken, maar ook de lessen die hieruit te leren vallen. Het doel is om aanbevelingen te formuleren voor beter crisisbeheer en deze te communiceren naar belanghebbenden uit de politiek, het bedrijfsleven en de samenleving.

De coronapandemie heeft ons leven fundamenteel veranderd, met drastische gevolgen voor het sociale en professionele leven en de economie. Met name mensen in de grensregio’s staan voor grote uitdagingen. Reisbeperkingen, quarantainebepalingen en, in sommige gevallen, zeer verschillende regels voor controle maken grensoverschrijdende uitwisselingen en regionale samenwerking bijzonder moeilijk. Aan de andere kant is er ook een kans om te leren van succesvolle initiatieven en maatregelen van andere grensbewoners en zo de crisis beter te beheersen.

Bijeenkomsten over onderwijs, zorg, economie en sociaal leven
Om de impact op het dagelijks leven duidelijk te maken organiseren de Jade Hochschule en de universiteiten van Groningen en Vechta virtuele rondetafelgesprekken van burgers uit de Eems-Dollard regio. Deze bijeenkomsten behandelen verschillende onderwerpen, zoals onderwijs en training, beroepsleven, sociaal leven of de omgang met corona door zorgverleners en regionale kleine en middelgrote ondernemingen.

Cultuurverschillen in crisisbeheersing
Projectleider prof. dr. Michael Klafft van de Jade Universität laat weten wat het belang van het project is: “Met ons project willen we samen met de burgers bijdragen aan een beter verloop van de crisis in de grensregio en zo ook voorbereid zijn op toekomstige pandemieën.” Drs. Saskia Visser van de Rijksuniversiteit Groningen, expert op het gebied van burgerparticipatie, vult aan: “Het is voor ons ook interessant om te kijken of er naast de verschillende bestuurlijke maatregelen ook culturele verschillen kunnen zijn in crisisbeheersing.”

Science Cafe over resultaten
“De resultaten van deze bijeenkomsten worden samengevat en besproken met besluitvormers uit politiek en bedrijfsleven in de vorm van een Science Cafe”, zegt Dr. Daniel Ludwig, hoofd van de Science Shop van de Universiteit van Vechta. Drs. Barbara Grabkowsky, hoofd van het Wetenschappelijk Coördinatiecentrum voor Transformatieonderzoek in de landbouw voegt daaraan toe: “Maatschappelijke uitdagingen zoals de coronapandemie stoppen niet bij grenzen. Daarom leveren deze bijeenkomsten een belangrijke bijdrage aan het toekomstige, grensoverschrijdende samenleven en werk.”

Komt u uit de regio Eems-Dollard en is uw interesse gewekt om deel te nemen aan de virtuele burgerbijeenkomsten? Neem dan contact op met I.H.A.Roling@student.rug.nl.

Er worden met name nog deelnemers gezocht voor de volgende bijeenkomsten:
Onderwijs (20 april, 16.00 uur)
• Sociaal leven (4 mei, 16.00 uur)
• Gezondheidsrisico’s en gezondheidszorg (11 mei, 16.00 uur)
• Thema “Lokale economie” (18 mei 2021, 16.00 uur)
• Werk (25 mei, 16.00 uur)

Het project Virtuele burgerbijeenkomsten over de Coronapandemie wordt medegefinancierd in het kader van het INTERREG V A Programma Duitsland-Nederland met middelen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen en van de Deelstaat Nedersaksen. 

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer