Burgemeester Anno Wietze Hiemstra heeft zes Koninklijke onderscheidingen uitgereikt

Appingedam – Burgemeester Anno Wietze Hiemstra heeft vrijdagochtend in de Nicolaïkerk maar liefst zes Koninklijke onderscheidingen uitgereikt in Appingedam. Vijf van hen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau de heer Ekema werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Een van de ontvangers van kon het lintje niet zelf in ontvangst nemen omdat deze in het buitenland verbleef, deze wordt op 8 mei aanstaande alsnog opgespeld door de burgemeester.

De heer Jan Jacob Ekema (63), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Ekema zet zich al bijna veertig jaar in voor de taekwondosport. Onder zijn hoede haalden tientallen leerlingen van zijn Taekwondo Academie een groot aantal Nederlandse, Europese en Wereldtitels. Vanaf 1997 behartigt Jan Ekema de Nederlandse belangen bij internationale taekwondo-organisaties, zoals Taekwondo International (TIN) en Taekwondo Association Great Britain (TAGB).

Ekema traint zijn pupillen van de Taekwondo Academie vaak drie keer in de week, naast zijn reguliere baan. In de aanloop naar belangrijke kampioenschappen wordt er vaker getraind, soms zelfs bij hem in de achtertuin. De Damster geniet nationaal en ook internationaal aanzien in de taekwondowereld. Als sportieve coach, maar ook als onafhankelijk jurylid op onder meer het Wereldkampioenschap in Derby in 2016. Dat werd beloond met de 7e dan, de twee na hoogste te behalen graad in taekwondo.

Mevrouw Annie van Dijk-Oosting (71), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Van Dijk doet en deed vrijwilligerswerk bij een groot aantal organisaties in Appingedam. Vanaf 2000 helpt ze bij dienstencentrum ASWA in Appingedam in de keuken en aan de bar. Dezelfde periode, dus ook al bijna 20 jaar, verricht ze allerhande werkzaamheden bij zalencentrum de Franse School en daarvoor als vrijwilligster in MFC Kabzeël. Bij de voormalige voetbalvereniging VV Pelikanen stond ze van 1986 tot 2014 iedere zaterdagmiddag en woensdagavond achter de bar. Daarnaast deed ze de was uit de kantine en maakte samen met de andere zogeheten Peli-dames iedere week de kantine schoon. Eerst de oude kantine en nu in de nieuwe kantine van DVC Appingedam. Voor de Zonnebloem verrichtte ze 20 jaar verschillende activiteiten ten behoeve van hulpbehoevenden. Ze haalde mensen uit hun isolement door ze aan te sporen deel te nemen aan verschillende activiteiten. Daarnaast was ze ook nog 17 jaar vrijwillig keukenhulp bij kegelcentrum de Groene Weide in Appingedam. Mevrouw Annie van Dijk is een sociaal mens, positief en zeer betrokken. Nooit doet men tevergeefs een beroep op haar.

De heer Wessel van der Kooi (74), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer van der Kooi zet zich vanaf 1987 tot heden in voor het Shanty- en Seasongkoor “Magellan Singers ” in Delfzijl. Eerst als bestuurslid en later als pr-functionaris. Voor de vereniging regelt de Damster  optredens en deelname bij diverse maritieme evenementen in Nederland en Noord-Duitsland. Daarnaast is Wessel van der Kooi betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse havenconcert in Delfzijl en vele andere maritieme evenementen zoals de havendagen en Delfsail. Van der Kooi is vicevoorzitter geweest van de International Shanty Seasong Association, een vereniging van Europese en niet Europese koren. Daarnaast heeft de heer van der Kooi als toenmalig voorzitter van watersportvereniging Abel Tasman in Delfzijl zich ingezet voor uitbreiding van jachthaven ‘t Dok.

De heer Jacob (Jaap) Nuiver (65), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Nuiver is sinds 1979 werkzaam als docent biologie, en sinds 1983 verbonden aan het Eemsdelta college. In oktober gaat Jaap Nuiver officieel met pensioen. De bevlogen docent heeft zijn veertigjarige onderwijscarrière gecombineerd met het schrijven en ontwikkelen van biologiemethoden voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs. Met veel betrokkenheid verdiepte hij zich in innoverende didactiek en methodiek en maakte zich sterk voor een huiswerkvrij VMBO. Hij was de trekker van de Duits-Nederlandse uitwisseling van het Ommelander College in Appingedam en IGS Waldschule Egels in Aurich. De docent was als mentor, zorgcoördinator en teambegeleider zeer betrokken bij zijn leerlingen. Als ze het moeilijk hadden, zowel privé als bij hun studie, was hij tot grote steun. Ook zorgde hij ervoor dat beginnende leerkrachten, met zijn ondersteuning, hun draai konden vinden. Daarnaast werkte hij als vrijwilliger bij het Natuurmuseum en bij de Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief. Ook verzamelde Jaap Nuiver data voor (broed)vogelatlassen.

Vanwege een vakantie in het buitenland krijgt de heer Nuiver de onderscheiding na de meivakantie uitgereikt. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra heeft de Damster vrijdagmorgen telefonisch op de hoogte gebracht van de toekenning van het lintje.

De heer Frederik (Fré) Rozeboom (79), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Rozeboom is vanaf 1983 tot 2017 bestuurslid (voorzitter) geweest bij buurtvereniging Samen Een in Appingedam. Hij is nog steeds zeer betrokken bij de buurtvereniging, onder meer als coördinator van het klaverjassen. Daarnaast is Fré Rozeboom vraagbaak voor het dagelijkse bestuur. De buurtvereniging is vlak na de oorlog, in 1945, opgericht als de buurtvereniging van de Scharreweersterweg. Het is een echte gezelligheidsclub. Er wordt veel gesjoeld en gekaart. Jarenlang rekende Fré, na de spelavonden, de standen uit. Daar was hij de hele ochtend mee in touw. Ook zorgde hij er voor dat de jaarlijkse uitstapjes van de buurtvereniging tot in de puntjes waren geregeld.

De heer Beno (Bennie) Schoonhoven (55), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Schoonhoven is vanaf 1979 tot heden vrijwilliger en jeugdtrainer bij tafeltennisvereniging DTTC ’78 in Appingedam. Bijna 40 jaar is hij de spil binnen de tafeltennisvereniging. Bennie Schoonhoven organiseert evenementen, is materiaalman, fotograaf, houdt ledenlijsten bij, maakt teamindelingen voor de competitie. Kortom, hij is de steun en toeverlaat voor de hele tafeltennisclub. Als een clublid iets naars meemaakt, of juist iets vrolijks, altijd stuurt hij een kleine attentie. Het kan een kaartje zijn, een bloemetje of een knuffelbeer. Niemand wordt vergeten. Verder zorgt Schoonhoven voor de Sinterklaasavonden en zijn de Pannenkoekavonden ter afsluiting van het kalenderjaar befaamd bij de tafeltennisvereniging.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”1990″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button