Bronzen maquette van de Stad Appingedam voor blinden en slechtzienden

Appingedam – Achter de Nicolaïkerk en vlakbij het bruggetje naar het Overdiep is vandaag vrijdag 24 november een bronzen ‘voelmaquette’ van de Stad Appingedam in gebruik genomen.

Via deze bronzen maquette van de Stad Appingedam krijgen mensen met een visuele beperking een beeld van de structuur van de stad. De plattegrond was al enkele jaren een wens van de Adviesraad Gehandicapten Appingedam (AGA). Zij vonden in het werk van kunstenaar Jan van Ipenburg de juiste man. De AGA heeft vervolgens de kunstenaar opdracht gegeven om een maquette in reliëf te ontwerpen van de plattegrond van Appingedam en deze in brons te laten gieten. Mensen met een visuele beperking kunnen vanaf nu deze plattegrond raadplegen en driedimensionaal beleven. Wethouder Martien van Bostelen maakte samen met Henk Buurma  een driedimensionaal wandeling door Appingedam door samen met hem hand in hand over de maquette te gaan.

De bronzen maquette is op een kubusvormig tafelelement geplaatst tussen de Nicolaïkerk en het bruggetje naar het Overdiep. De pelikaan uit het Damster stadswapen is bepalend geworden voor het formaat en de schaal van de maquette en is in gestileerde vorm ook duidelijk terug te herkennen in het ontwerp. Zo is dit kunstwerk zowel voor de ziende als de slechtziende mens een mooi kunstwerk dat op de gekozen plek de stad eer aan doet.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”1370″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button