12.9 C
Delfzijl
18 mei 2021 20:01

Britse carillonklanken te horen in Appingedam

Appingedam – Op zaterdag 1 augustus zal er van 15.00 uur tot 16.00 uur het tweede zomermiddag carillonconcert te beluisteren zijn in de binnenstad van Appingedam. Stadsbeiaardier Adoph Rots (1947) zal Britse klanken over de stad uitstrooien middels het carillon. Bij deze Engelse klanken hoort uiteraard musicalmuziek zoals de muziek van de musical Cats en Phantom of the Opera. Daarnaast zal er ook muziek ten gheore worden gebracht van het Alan Parsosn Project (Old and Wise) en kan natuurlijk de muziek van The Beatles niet ontbreken. Het carillonmuziek is met name goed te beluisteren in en om de Wijkstraat en met name in de museumtuin.

Carillon
In 1620 verkreeg de stad Appingedam haar eerste torenklokkenspel. Het verhuisde in 1835 naar de huidige toren en werd in 1911 vervangen door een nieuw carillon gegoten door de Engelse klokkengieter John Taylor. Latere toevoegingen (1979, 1991, 2000) door de klokkengieterij Petit & Fritsen brachten de klokken op het huidige aantal (51 klokken: f1-a5). De drie luidklokken zijn ook in het carillon opgenomen.

Adoplh Rots
Rots studeerde orgel, kerkmuziek en schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort, waar Bernard Winsemius zijn hoofdvakleraar was.

Hij is in Appingedam, Veendam en Winschoten beiaardier en emeritus stadsbeiaardier van Groningen (Martinitoren) en was tot 2012 organist-cantor van de Nicolaï-kerk in Appingedam. Aanvankelijk als muziekdocent en later als studie- en stagebegeleider was hij verbonden aan de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool in Groningen.

In binnen- en buitenland (België, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, de Verenigde Staten en Zwitserland) heeft hij vele beiaardconcerten gegeven. Als adviseur was en is hij betrokken bij verscheidene beiaardrestauraties.

Van zijn hand verschenen verscheidene publicaties over orgels, luidklokken en beiaarden, waaronder in 2005 de inventarisatie in boekvorm van alle luidklokken en carillons in de provincie Groningen.

Volg ons op

11,168FansLike
1,424VolgersVolg
5,278VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
AutoAuto
TuinTuin
DierDier

Populaire berichten