Brandweer Groningen herdenkt omgekomen brandweermensen

Delfzijl – Iedere derde zaterdag in juni herdenkt de brandweer landelijk de omgekomen brandweercollega’s. Tijdens de herdenking staat men stil bij de moed en daadkracht van de collega’s die sinds 5 mei 1945 omkwamen tijdens de uitoefening van hun vak.

In Schaarsbergen vond de landelijke herdenking plaats bij het Nationaal Brandweermonument. Ook Brandweer Groningen herdenkt haar omgekomen collega’s. Op veel kazernes werd tussen 12.00 uur en 15.00 uur de brandweervlag halfstok gehangen. Om 13.00 uur hadden de brandweermensen van de posten Delfzijl, Stadskanaal, Veendam en Winschoten het water-ereteken gemaakt en werd er één minuut stilte gehouden. In verband met de coronamaatregelen zijn dit besloten bijeenkomsten zonder publiek. Alle profielfoto’s van Brandweer Groningen zijn zaterdag tussen 8.00 uur en 20.00 uur op social media voorzien van een zwart brandweerlogo.

Waarom herdenkt de brandweer
Voor de brandweer is het herdenken van omgekomen collega’s belangrijk. Het overlijden van collega’s tijdens de uitoefening van hun vak maakt steeds weer pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en brandweervrouw niet zonder risico’s is. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de gelegenheid om samen de pijn rond het verlies te delen en te verwerken. Ook staat men op deze dag stil bij het feit dat brandweermensen 24/7 klaar staan voor de samenleving. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven.

Back to top button