Boekje over Damster hbs in de jaren zestig gepresenteerd

Appingedam – Afgelopen zaterdag presenteerde de stichting Familiearchief de novelle Terug naar Wilhelminaweg 14. Het boekje bevat de herinneringen van Wil Scheltens uit Loppersum aan de Damster hbs in de jaren zestig. Ook leest men hoe de schrijver later als wethouder van de buurgemeente het pand opnieuw betrad.

Midden jaren zestig ging Wil Scheltens naar de hbs in Appingedam. Vijftig jaar later schreef hij zijn herinneringen aan de schooltijd op in de novelle Terug naar Wilhelminaweg 14. Het boekje is fictie, maar zijn notities roepen zeker beelden op bij mensen die net als hij in de gloriejaren van de beatmuziek naar school gingen. De nummer één hits van 1966 staan in het boekje genoteerd. Ook beschrijft Scheltens hoe eersteklassers al gauw begrepen dat je de leren schooltas niet aan het hengsel moest dragen.

In de beschrijving van enkele docenten herkennen sommige lezers waarschijnlijk leraren waarvan men zelf les heeft gehad. Maar op de naam van conciërge Janssens na worden in het boekje geen namen genoemd. Scheltens schreef het verhaal in korte fragmenten, zoals: ‘In de pauzes wandelden veel leerlingen naar de bakkerswinkel naast het café aan het diep. Ze haalden er koeken en kano’s, Marsen en Nutsen en zakjes Treets, en Smiths-chips in een eenpersoons doorzichtig plastic zakje. De terugweg naar school, op het voetpad aan de linkerzijde van de weg, was net lang genoeg om het gekochte te consumeren.’

In het 59 pagina’s tellende boekje zijn kleine hoofdrollen weggelegd voor de ouders van de schrijver. Het boekje van vier euro vijfentwintig is alleen te koop bij The Read Shops in Appingedam en Delfzijl. De novelle werd met steun van Fonds Eemsmond in Appingedam uitgegeven door Stichting Familiearchief in Loppersum.

Back to top button