Boek Tussen de dijken over opvang Molukkers in barakkenkampen in de Carel Coenraadpolder gepresenteerd

Appingedam – Afgelopen zaterdag werd in zalencentrum Kabzeël in Appingedam in het bijzijn van een groot deel van de Molukse gemeenschap uit Appingedam het boek ‘Tussen de Dijken. Herinneringen aan het Ambonezenbosje ’gepresenteerd. Het eerste exemplaar is werd door Marjan Brouwers en Maike van der Kooij aangeboden aan Wim Ampak.

In de jaren ‘50 kwamen grote groepen Molukkers gedwongen naar Nederland. Ze werden ondergebracht in diverse destijds leegstaande barakkenkampen, waarvan de meest desolate wel dat in de Carel Coenraadpolder was, ver weg tegen de Dollard aan. In het boek zijn de herinneringen van de bewoners van dit zogeheten Ambonezenbosje in tekst en beeld neergelegd.

In de weidse Carel Coenraadpolder tussen de dijken tegen de Dollard aan herinnert alleen de naam Ambonezenbosje nog aan de Molukse gemeenschap die in de jaren vijftig op deze afgelegen plek was gehuisvest.

In Tussen de Dijken delen de Molukse oud-bewoners van woonoord Carel Coenraadpolder hun herinneringen met schilder Maike van der Kooij en auteur Marjan Brouwers. Dankzij al die persoonlijke verhalen en familiefoto’s komt de geschiedenis van dit woonoord tot leven in woord en beeld. Een geschiedenis van een groep mensen die ondanks hun heimwee en teleurstelling in de Nederlandse staat een hechte gemeenschap opbouwden op deze eenzame plek tussen de dijken. Geïnspireerd door hun verhalen schilderde Van der Kooij een serie panelen en portretten die allemaal zijn afgebeeld in het boek.

Het boekt is te verkrijgen bij Uitgeverij Passage.

Back to top button