Binnenkijken bij het vernieuwde IVAK op 23 september

Delfzijl – Het IVAK zet op 23 september de deuren van de Centrumkerk in Delfzijl open  voor publiek: in het nieuwe onderkomen van de stichting laten docenten van Kunstdelta en hun leerlingen deze dag hun kunsten zien en presenteert Stichting IVAK haar nieuwe gezicht.

Wie meer te weten wil komen over wat het nieuwe IVAK te bieden heeft voor het regionale cultuuronderwijs en de amateurkunst kan deze dag langskomen in de kerk om zich te laten inspireren of het gesprek aan te gaan met een van de medewerkers. In de middag zal er ook nog een korte presentatie worden gegeven over de nieuwe werkwijze, huisstijl en website van de stichting.

Cursussen, workshops & activiteiten

Docenten die als zelfstandigen verbonden zijn aan het IVAK (o.a. leden van het docentencollectief Kunstdelta) geven de hele dag door optredens in de kerk en in de nabij gelegen voormalige Synagoge. Samen met leerlingen laten zij zien welke vormen van workshops, lessen en activiteiten je bij ze kunt volgen. Denk hierbij aan muziek, dans, beeldende kunst en theater.  Ook kun je terplekke kennis maken met de docent(en) en je vragen stellen.

Op deze dag is ook de zevende editie van  Muziekfestival  Delfzijl actief in de binnenstad: het grootste openlucht muziekfestival voor amateur blaas- en slagwerkmuziek in Noord-Nederland. Genoeg te beleven voor de liefhebber van kunst en cultuur.

Achtergrond

Sinds 1 september staat de nieuwe stichting  IVAK. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de bouw van het nieuwe  IVAK. Voorheen was het IVAK een  GR (Gemeenschappelijke Regeling) van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum.  Om cultuuronderwijs en amateurkunst in de regio te kunnen borgen en waar mogelijk te versterken, was vernieuwing en een omvorming  naar een zelfstandige stichting een noodzakelijke stap.

Stichting IVAK is hét kunst en cultuurcentrum in de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. De stichting adviseert en ondersteunt scholen in de DAL-regio met het inhoudelijk vormgeven van cultuuronderwijs, wat ontzettend belangrijk is om de creativiteit, zelfstandigheid en persoonlijke ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Tevens adviseert en ondersteunt het IVAK zelfstandige aanbieders van amateurkunst: zij kunnen gebruik maken van IVAK-lesruimtes, het netwerk en de marketingmiddelen van de stichting. Stichting IVAK heeft tegenwoordig zelf geen docenten meer in dienst maar werkt samen met zelfstandige vakdocenten.

Het hoofddoel van het IVAK is om vraag en aanbod binnen kunst en cultuur in de DAL-gemeenten bij elkaar te brengen. Als netwerkorganisatie met een veelheid aan regionale partners (scholen, kunstenaars, kunstdocenten, instellingen en verenigingen) helpt de stichting graag mee aan de ontwikkeling van nieuwe activiteiten en projecten die een bijdrage leveren aan het culturele klimaat. Dit omdat IVAK gelooft dat kunst en cultuur je leven kleur geven en mensen vrolijker en gelukkiger maken.

De gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum zullen de nieuwe stichting IVAK  de komende jaren financieel ondersteunen waarmee zij het belang van cultuuronderwijs en amateurkunst in deze regio onderstrepen.

Locaties: Centrumkerk (Kerkstraat 25) en voormalige synagoge Delfzijl (Singel 50)
Tijd: 13.00 – 16.30 uur
Toegang: gratis



Back to top button