‘Bewaar je ticket, geniet later’-regeling wordt verlengd

Nederland – De ‘Bewaar je ticket, geniet later’-regeling wordt verlengd, wat wil zeggen dat gekochte kaarten voor festivals en concerten langer geldig blijven. Taskforce Culturele en Creatieve Sector laat weten dat muziekliefhebbers al maanden staan te trappelen om weer naar een concert te gaan. Van de concertgangers koos ongeveer 80 procent er vorig jaar voor om gebruik te maken van de regeling.

Verlenging naar 26 maanden
Waar de regeling eerst 13 maanden van kracht zou blijven, is dit onlangs verlengd naar 26 maanden. De oorspronkelijke regeling uit april 2020 had geen rekening gehouden met de lengte van de coronacrisis. Momenteel worden evenementen en concerten voor de tweede of derde keer verzet of zelfs definitief geannuleerd. Door de termijn van de regeling te verlengen kunnen de ticketvouchers alsnog gebruikt worden. 

Door de coronamaatregelen konden er het afgelopen jaar nog geen alternatieve evenementen georganiseerd worden. Cijfers van ADVIESJAGERS, dat shopgidsen en artikelen aanbiedt aan consumenten met hoogwaardige productinformatie, laat zien dat muziekliefhebbers op zoek gaan naar alternatieve manieren om toch te genieten van een goede muziekervaring. Zo wordt er steeds meer informatie opgezocht over subwoofers, platenspelers en soundbars. 

Garantiefonds voor evenementen
Het kabinet presenteerde in januari een garantiefonds van 300 miljoen euro voor de evenementenbranche. Het is zowel economisch als sociaal zeer wenselijk dat er aankomende zomer weer festivals en concerten plaats kunnen vinden. Het idee is momenteel dat er weer evenementen kunnen worden gepland voor de zomer. Wanneer deze toch niet door kunnen gaan, vergoed de overheid de gemaakte kosten. 

Met het garantiefonds hoopt de overheid organisatoren te motiveren om plannen voor festivals en evenementen na 1 juli toch door te zetten, ondanks de risico’s. De evenementensector is in samenwerking met de overheid proefevenementen gestart onder de naam Fieldlab Evenementen. Uit deze proefevenementen moet duidelijk worden of er weer publieksevenementen plaats kunnen vinden op een veilige manier. 

Proefevenementen
Er is een massale belangstelling voor de proefevenementen, die vanwege de Britse variant van het coronavirus vanaf maart worden georganiseerd. Al meer dan 63.000 Nederlanders hebben zich aangemeld, terwijl er slechts ruimte is voor 1500 mensen verdeeld over groepen van 500 mensen. Het eerste evenement dat werd georganiseerd door Fieldlab Evenementen was een congres in het Beatrix Theater in Utrecht. De bezoekers hoefden onderling geen afstand te houden, omdat er een uitzondering in de wet gemaakt is voor de experimenten. 

Nederland is het eerste land in West-Europa dat op deze manier grootschalig onderzoek doet. Bezoekers van een van de evenementen krijgen een coronatest voorafgaand aan het evenement. Bij binnenkomst wordt de temperatuur opgemeten en de handen ontsmet. Vervolgens worden de bezoekers verdeeld in verschillende groepen en per groep laten de organisatoren de mensen anders gedragen. De ene groep mag bijvoorbeeld naar de bar in de pauze, terwijl de andere groep afstand moet bewaren of op de plek moet blijven zitten. 

De verschillende aanpakken worden vervolgens onderzocht. Zo valt in kaart te brengen met hoeveel mensen bezoekers daadwerkelijk in contact komen op verschillende soorten evenementen en hoeveel bezoekers er veilig naar een evenement kunnen komen. 

Back to top button