Beelden van zeehelden in Farmsum verdwenen: “wij steken de koppen bij elkaar tot volgend jaar”

Farmsum – De beelden van de drie zeehelden Prins Maurits, Piet Heyn en Michiel de Ruyter op de rotonde Houtweg / Hogelandsterweg in Farmsum zijn verdwenen. Deze werden zaterdag door ‘werklui’ op een aanhanger geladen waarna ze werden gezien op de N33 richting Veendam.

De beelden van de drie zeehelden gemaakt door kunstenaar Lambert Kamps zijn in 2008 geplaatst deze personen hebben voet aan wal gezet in Delfzijl en zijn van grote betekenis voor de vaderlandse geschiedenis. In 1591 bezocht Prins Maurits de haven met een vloot van 150 schepen de haven van Delfzijl. In 1628 meerde Piet Hein met zijn zilvervloot af in Delfzijl, de kostbare lading werd over land verder naar Holland vervoerd. In 1665 bezocht Admiraal Michiel de Ruyter de haven met de West Indische vloot en 30 buitgemaakte Engelse schepen. Deze drie nationale zeehelden hebben de waarde van Delfzijl ingezien en haar gebruikt als haven en anker plaats.

Oudejaarsstunt
Het gaat vermoedelijk om een oudejaarsstunt van een groep uit de Drenthe of zelfs verder weg. De beelden zijn op drie aanhangers vervoerd en werden gezien op de N33 tussen Gieten en Assen. Na het verwijderen van de beelden is een bordje geplaatst met de tekst “wij steken de koppen bij elkaar tot volgend jaar”.

De beelden zijn gezien op de N381 bij Beilen richting Drachten. Foto: André ter Velde

Back to top button