10.2 C
Delfzijl
8 mei 2021 13:02

Bedrijven in de provincie Groningen kunnen bij uitbreiding stikstofruimte van andere bedrijven gebruiken

Groningen – Het college van de provincie Groningen heeft de beleidsregel salderen stikstof gewijzigd. Hierdoor wordt extern salderen op bredere schaal mogelijk. Dit betekent dat bedrijven die willen uitbreiden nu buiten het eigen bedrijf stikstofrechten kunnen verwerven. Daarnaast wordt het mogelijk tijdelijk stikstofruimte van een ander bedrijf te gebruiken, het zogenaamde verleasen. Bij extern salderen komt 70 procent van de stikstofemissie van gestopte activiteiten beschikbaar voor nieuwe vergunningen. Dit betekent een vermindering van de stikstofuitstoot van 30 procent. De nieuwe beleidsregel treedt op 24 november in werking.

Het openstellen van extern salderen heeft tot gevolg dat initiatiefnemers die een initiatief hebben in de provincie Groningen nu ook stikstofrechten kunnen kopen van melkvee- pluimvee- of varkensbedrijven. 

Verleasen
Met de nieuwe beleidsregel wordt extern salderen ook mogelijk via verleasen. Bij verleasen kunnen bedrijven tijdelijk stikstofruimte van een ander bedrijf gebruiken. Met name voor tijdelijke projecten kan dit een interessante optie zijn.

Stikstofregistratie
De wijziging legt ook de basis voor het registratiesysteem voor stikstof (RSRS). Het instellen van het RSRS is nodig om stikstofdepositieruimte vast te leggen zodat dit later via een natuurvergunning weer vrij te geven is.

Uitgangspunten
De uitgangspunten voor het stikstofbeleid zijn: geen stijging van de stikstofdepositie in natuur, duidelijk perspectief voor alle sectoren en vergunningen die voor de rechter overeind kunnen blijven.

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen
TuinTuin
DierDier
WonenWonen
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten