10.2 C
Delfzijl
8 mei 2021 12:31

Boek over ruim 50 jaar transplantatiegeneeskunde in UMCG: Van leren overleven naar leren over leven

Groningen – Op woensdag 25 november verschijnt een boek over ruim 50 jaar transplantatiegeneeskunde in het UMCG. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. Het boek schetst de enorme ontwikkeling die het nog jonge vakgebied transplantatiegeneeskunde in die tijd heeft doorgemaakt. Was het vroeger bepaald geen vanzelfsprekendheid dat een patiënt een zware transplantatieoperatie zou overleven, nu ligt veel meer de focus op een zo lang, gezond en actief mogelijk leven na een transplantatie.

De eerste transplantatie in het UMCG is in 1968 gedaan, het ging toen om een niertransplantatie. Inmiddels hebben in het UMCG ruim 8.500 patiënten via een transplantatieoperatie een tweede leven gekregen. Het gaat hierbij om uiteenlopende transplantaties, want als enige centrum in Nederland heeft het UMCG vergunning om alle transplantaties uit te voeren. Diverse patiënten hebben aan het boek meegewerkt door hun levensverhalen te delen.

In het boek staan de ontwikkelingen van het vakgebied beschreven en ook veel vergelijkingen tussen vroeger en nu. Bizarre pioniersverhalen vanuit de begintijd en de worstelingen die er waren om transplantaties in het UMCG mogelijk te maken. Ook de jongste ontwikkelingen op gebied van transplantatiegeneeskunde en orgaandonatie staan geschetst. Veel nieuwe transplantatietechnieken  en -toepassingen zijn in het UMCG ontwikkeld. Meest in het oog springende recente ontwikkeling is de perfusiemachine, waarbij de kwaliteit van donororganen verbeterd kan worden door ze enige tijd ‘op de pomp’ te leggen. Dit leidt tot minder complicaties bij de ontvangers en zorgt er ook voor dat er meer transplantaties uitgevoerd kunnen worden.

Tijdens een digitale bijeenkomst op woensdag 25 november overhandigt UMCG-bestuursvoorzitter Ate van der Zee het eerste exemplaar van het boek aan Pia Dijkstra. Voor deze digitale bijeenkomst hebben zich inmiddels zo’n 450 mensen aangemeld, waaronder bijna 300 (oud)-patiënten.

Het boek is vanaf donderdag 26 november verkrijgbaar via de website van uitgeverij De Tijdstroom.

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
AutoAuto
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
WonenWonen

Populaire berichten