fbpx

Astronomische winter van start met ijsdagen

Nederland – Precies wanneer de astronomische winter dinsdag van start gaat, krijgt Nederland te maken onvervalst winterweer in de vorm van een aantal ijsdagen. Daarbij blijft het op verschillende plaatsen de hele dag vriezen. Bovendien kleurt het landschap wit door rijp. Mogelijk houdt het koude weer de rest van de week aan.

Na het vrij zachte weer van de afgelopen week laat de winter van zich horen. Deze maandag is nog een overgangsdag. De zon breekt door en dat is een voorbode van koudere lucht die onze kant op komt.

Om van een ijsdag te mogen spreken moet de maximumtemperatuur onder nul blijven. Kortom: het moet de hele dag blijven vriezen. Na de zomer hebben we nog geen ijsdagen gehad, maar de kans is groot dat het deze week wel lukt.

Mist tempert temperatuur
Om klokslag 16:59 uur begint dinsdag 21 december de astronomische winter. Op veel plaatsen begint deze dinsdag mistig en die mist kan regionaal de hele dag blijven hangen. In de mistgebieden wordt het niet warmer dan -1 graad, terwijl de temperatuur bij zonneschijn oploopt naar +2 graden. Normaal is het eind december zo’n 6 graden boven nul en daar zitten we ruim onder.

Het mistige weer levert een berijpt landschap op en op ondiep water ontstaan de eerste ijsvliesjes. Ook woensdag hebben we nog met dit winterse weer te maken, waarbij het regionaal mistig blijft en de hele dag vriest. De kou is overigens niet genoeg om op de schaats te kunnen. Het water van sloten, vaarten en meren is nog te warm en het kan een week duren voordat groot open water bevriest. Ook voor ondergelopen weilanden is de kou waarschijnlijk niet genoeg.

Het rustige weer levert niet alleen mooie winterse plaatjes op, maar heeft ook een keerzijde. Omdat er weinig wind staat hoopt luchtvervuiling zich op en dat betekent dat de luchtkwaliteit komende dagen slecht is. We raden dan ook af om de houtkachel aan te steken. Juist in combinatie met mist kan houtrook namelijk ernstige longklachten veroorzaken bij mensen met een longaandoening.

Rest van de week ook koud?
Of het koude weer aanhoudt is nog onzeker. Vanaf donderdag weet zachte lucht ons land weer te vinden, maar koude lucht blijft in de buurt en mogelijk levert dit een keer winterse neerslag op. Ook tijdens de kerstdagen zijn er nog (kleine) sneeuwkansen. De beste kans op winters weer in Nederland tijdens kerst is voor het noordoosten.

Back to top button