Arrestaties in fraudeonderzoek naar oplichting via Marktplaats

Assen – De politie heeft een omvangrijk fraudeonderzoek naar oplichting via Marktplaats afgerond. In maart werden hiervoor in het totaal veertig verdachten aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij oplichtingspraktijken. In het uiteindelijke dossier zijn 60 aangiftes meegenomen. Het vermoeden bestaat dat er meer slachtoffers zijn gemaakt. Tijdens het onderzoek werd nauw samengewerkt met Marktplaats.

Het onderzoek richtte zich op het aanbieden van goederen via internet, die na betaling niet geleverd worden. Het ging daarbij onder anderen om grotere voertuigen zoals graafmachines, heftrucks en hijskranen. In het kader van het onderzoek werden er doorzoekingen op meerdere locaties gehouden. Er werd gezocht bij meerdere woningen in Assen en bij vier wagens op een woonwagenkamp aan de Bremstraat in Assen. Ze waren enerzijds gericht op het vinden van waardevolle goederen en geld in het kader van afpakken. Anderzijds werd gezocht naar financiële en administratieve papieren en computerapparatuur. Bovendien werd de expertise van de Landmacht ingezet. De ingezette militairen zijn gespecialiseerd in het doorzoeken van gebouwen en terreinen. Er werden ook geld-, explosieven- en drugshonden ingezet. Er werden in het onderzoek een woning, zeven auto’s, een vuurwapen, geld en administratie in beslag genomen. Er loop nog een onderzoek naar de verdiensten van de verdachte.

Kijk voor meer informatie over fraude op politie.nl.

Medeverdachten
Er zijn ook nog 25 medeverdachten gehoord. Niet al deze verdachten werden aangehouden, dit was afhankelijk van hun rol in deze zaak. Alle mensen hadden hun bankpasje en pincode afgestaan. Nadat hun bankrekening werd gebruikt voor transacties, deden ze aangifte van vermissing van hun bankpas en kregen ze een nieuwe pas. Wat veel van hen zich niet realiseren is dat zij verantwoordelijk blijven voor hun bankrekening. Het criminele geld moet terugbetaald worden. En als de bankrekeninghouder niet kan uitleggen waar het geld is gebleven, kan hij van fraude worden beschuldigd. Ook het openen van nieuwe bankrekeningen kan op problemen stuiten. De verdachten kwamen uit heel Nederland om in Assen hun bankpas af te staan.

Slachtoffers
De groep slachtoffers bestaat uit kopers op internet. De gedupeerden zijn afkomstig uit heel Nederland. Zij reageerden op advertenties, maakten een geldbedrag over, maar zagen nooit iets van de goederen. Voorkom dat u slachtoffer wordt en handel zoveel mogelijk in persoon en niet enkel telefonisch.

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting
Elke maand verhandelen miljoenen mensen hun spullen (iPod, telefoons, spelcomputers) met andere particulieren. Meestal gebeurt dit naar volle tevredenheid van beide partijen. Helaas is er ook een kleine groep mensen die misbruik maakt van het vertrouwen van anderen. Daarom hebben de Politie en het Openbaar Ministerie in samenwerking met Marktplaats het Landelijk Meldpunt Internetoplichting opgericht. Deze partijen vinden het belangrijk dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd, zodat mensen op een plezierige manier en in goed vertrouwen zaken met elkaar kunnen blijven doen. Kijk hier voor het doen van aangifte, het controleren van verkopergegevens of tips over veilig handelen op internet.

Back to top button