Canicross toegevoegd als loopnummer tijdens de Eemsmondloop

Uithuizermeeden – De Eemsmondloop, het al bijna dertig jaar lang terugkerende hardloopevenement van Uithuizermeeden, blijft vernieuwen. Op 3 oktober van dit jaar is er voor het eerst ook een canicross, een wedstrijd voor teams van hond en loper. Vanaf 15.00 uur leggen ze een parcours van ruim drie kilometer af, veelal in de natuur rond de Rensumaborg.

Dreigt er dus een chaos van ontketende lopers die elkaar op smalle bospaden willen inhalen en honden die naar kuiten happen of waarvan lijnen verstrengeld raken? ‘Welnee,’ lacht Richard van der Werff, de loper van Eemsmond Runners die het initiatief tot de canicross nam. ‘De lopers op de andere onderdelen merken sowieso niets van ons, want die starten om vier en om vijf uur pas. Onder de canicrossers zijn er wel snelle lopers, soms met honden die graag goed trekken, maar daar zijn mensen die maar heel weinig aan hardlopen doen of die kleine hondjes zonder veel trekkracht hebben ook heel erg welkom. De teams gaan met regelmatige tussenpozen na elkaar van start en er zijn dus betrekkelijk weinig ontmoetingen en inhaalacties. De canicross is in de allereerste plaats een gelegenheid om samen met je hond te genieten van het buiten zijn. Overdreven rivaliteit past daar helemaal niet bij.’

Hoewel de canicross wint aan populariteit, is er in de provincie Groningen nog maar één terugkerende wedstrijd, rond Nienoord bij Leek. Van der Werff hoopt dat er deze eerste keer in Uithuizermeeden zo’n vijftien tot twintig deelnemers zullen zijn en dat de canicross daarmee ook een vast onderdeel van de Eemsmondloop zal worden. Belangstellenden kunnen zich op 3 oktober tussen 14.15 en 14.45 uur inschrijven in het Bommelhoes, het dorpshuis aan de Oudedijksterweg. Voor meer bijzonderheden over de canicross en ook de andere onderdelen van de Eemsmondloop: www.eemsmondrunners.nl en www.buurcontactloopcircuit.nl.

Back to top button