App van Roadbear Studios brengt hinder van bouwprojecten in kaart

Oudeschip – René Diekstra en Vita van der Lijke delen hun hele leven met elkaar. Ze wonen samen, voeden samen hun kinderen op en sinds 2017 werken ze ook nog eens elke dag samen. Vanuit Oudeschip bestieren ze een bureau in digitale oplossingen voor uiteenlopende klanten. “Wij zijn niet in een hokje te stoppen. De dag dat dit iemand lukt, moeten we onszelf opnieuw uitvinden.”

De naam van hun studio komt voort uit de rode draad in hun relatie: de aanwezigheid, dan wel afwezigheid van beren op de weg. René: “Ik zie altijd overal beren op de weg. Lukt toch niet, denk ik dan. Terwijl Vita juist altijd gelooft dat alles kan en alles lukt. Deze twee uitersten zorgen ervoor dat we altijd in het midden uitkomen, een heel mooie balans.” De studio van waaruit het stel websites, apps, huisstijlen en andere digitale middelen maakt, is door henzelf en Vita’s vader gebouwd en staat letterlijk in de achtertuin.

Goede match
Ruim een jaar werken ze nu beiden fulltime in het bedrijf. Vita: “We deden al wel langer opdrachten voor klanten, maar omdat ik ook nog 32 uur per week in loondienst werkte als designer, werd de doorlooptijd steeds langer. Toen heb ik geopperd om het avontuur aan te gaan en helemaal voor ons eigen bedrijf te gaan werken. Als ik naast René zit werk ik honderd keer beter dan als hij er niet is. We zijn gewoon een enorm goede match.”

Die match gaat ook op voor de werkverdeling; René houdt zich als programmeur en Linux-expert bezig met de techniek, Vita ontwerpt en codeert al het zichtbare van hun producten. “De studio loopt erg goed, we hebben het druk. Daarom schakelen we bij met freelancers. Zo kunnen we groeien zonder personeel aan te nemen. En groeien is wel onze ambitie.”

Een oplossing die voor iedereen werkt
Een van de manieren om die groei te bewerkstelligen, is de app die ze aan het ontwikkelen zijn: “We kregen tot twee keer toe een zelfde soort aanvraag van grote bouwbedrijven: of we niet een app konden ontwikkelen met daarin een kaart die aan omwonenden laat zien wanneer er welke hinder is van een bepaald bouwproject. Helemaal gezien de nieuwe omgevingswet die over een paar jaar van kracht wordt, is het goed informeren van betrokkenen heel erg belangrijk. Dat zouden we moeten kunnen standaardiseren, dachten we toen” vertelt Vita.

Ze toetsten dit idee bij mensen in de bouwwereld en er werd gelijk enthousiast gereageerd. René: “Nu zie je aan de ene kant grotere partijen die dit wiel steeds opnieuw laten uitvinden door bureaus, terwijl aan de andere kant kleinere partijen geen budget hebben voor een app. Als we één oplossing kunnen maken die voor iedereen werkt, is dat natuurlijk ideaal.”

Subsidie is iets voor grote bedrijven
Elke succesvolle toepassing begint met een goed idee, maar een goed idee alleen is niet genoeg. Het uitdenken en ontwikkelen van een app als deze kost tijd. En tijd is schaars. Vita: “Via via kwamen we in aanraking met de innovatieregeling van Economic Board Groningen. We sloegen er niet gelijk op aan, omdat we subsidies iets voor grote bedrijven vonden, niet voor een studio als de onze. Bovendien hadden we het heel druk en ook een aanvraag doen kost tijd. Uiteindelijk besloten we toch een poging te wagen. Een bureau heeft voor ons de aanvraag verzorgd en een paar weken later hoorden we dat het geld was toegekend. Een groot compliment, vonden we.”

Onderzoek en prototypes
Met het geld hebben Vita en René nu de ruimte om de mogelijkheden van de app uitgebreid te onderzoeken en te werken aan een prototype. Ook hier blijkt het koppel weer uitstekend samen te kunnen werken, vertelt Vita: “We doen veel van de afspraken samen, ik verwerk de conclusies dan in ontwerpen en toets dan bij René of dat haalbaar is, hij doet alles dat technisch is.” René: “In oktober wil ik het prototype klaar hebben. We onderzoeken nu wat de minimale vereisten zijn, wat er haalbaar is en welke technische uitdagingen we nog moeten oplossen. Ook zijn we aan de slag met het verdienmodel en praten we veel met mensen uit het veld om zo te toetsen waar de behoeften liggen. Het is een spannend en interessant proces en we zijn blij dat we de ruimte hebben gekregen om deze droom na te jagen.”

Back to top button