donderdag 21 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Aluminiumproducent Damco Aldel in de problemen door hoge stroomprijs

Farmsum – Door de hoge stroomprijs dreigt aluminiumproducent Damco Aldel in Delfzijl weer in de problemen te komen. De productiekosten van een ton aluminium zijn op dit moment hoger dan de opbrengst. De productiekosten liggen op 2550 euro per ton aluminium, maar het bedrijf verdient maar 2400 euro per ton aluminium.

Damco Aldel heeft samen met ESD-SIC in Farmsum, een andere grote elektriciteitsverbruiker, en zinksmelter Nyrstar in het Brabantse Budel een brandbrief naar het ministerie van Economische Zaken gestuurd over de hoge elektriciteitsprijs. Door de hoge elektriciteitsprijs wordt het bedrijf in haar voortbestaan bedreigd, net nu het weer goed leek te gaan met de aluminiumproducent.

Stijging elektriciteitsprijs
De elektriciteitsprijs is in korte tijd enorm gestegen een aantal maanden geleden werd er voor een megawattuur (MWh) elektriciteit zo’n 109 euro betaald. Dat is nu bijna 170 euro per MWh zegt financieel directeur Eric Wildschut van Aldel. De stijging van de stroomprijs hangt samen met de prijs van aardgas. De gasprijs blijft hoog door tekorten in de aanvoer.

Oplossing
De oplossing voor het probleem moet volgens de bedrijven vanuit het kabinet komen. Dit kan volgens Wildschut in de vorm van een lening of met een zogeheten ETS-steunregeling. Dat is een compensatie voor bedrijven die hoge kosten hebben voor CO2-emissies. Deze Europese regeling is ingesteld om oneerlijke concurrentie te voorkomen van bedrijven in landen die het minder nauw nemen met die emissie.

Deuren sluiten
Mocht er niks veranderen in de situatie dan is de kans groot dat Aldel over zestig dagen, dan moet de stroom rekening worden betaald, de deuren moet sluiten. Op dit moment werken er 325 mensen bij het bedrijf. Dit zou weer een grote klap in de werkgelegenheid zijn in de regio, ook bij diverse toeleveranciers staan banen op het spel.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,306VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
DierDier
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
KlussenKlussen