fbpx
-1.8 C
Delfzijl
dinsdag 31 maart 2020
Home Algemeen Aftrap Tocht om de Noord in Uithuizen

Aftrap Tocht om de Noord in Uithuizen

Uithuizen – In het bijzijn van ruim 120 Pronkjewaillopers, wandelambassadeurs uit heel Nederland en verschillende samenwerkingspartners werd op vrijdag 17 februari het officiële startsein gegeven voor Tocht om de Noord 2017. Wethouder Theo Berends verwelkomde iedereen in Uithuizen, de centrale start- en finishplaats van dit jaar. Dijkgraaf Bert Middel van waterschap Noorderzijlvest en DB-lid Jan Batelaan van waterschap Hunze en Aa’s vertelden waarom de waterschappen dit jaar het themapartnerschap zijn aangegaan.

Culturele ontdekkingstocht

Tocht om de Noord is een jaarlijks wandelfestival door Groningen, waaraan zo’n 5000 wandelaars meedoen. Het betreft niet alleen een wandeling, maar bovenal een culturele ontdekkingstocht. Elk jaar staat één zintuig centraal. Dit jaar is dat ‘voelen’. Pronkjewail lopers hebben de volledige Tocht om de Noord (80 km) minimaal vijf keer gelopen. Zij mogen zich ook als eerste inschrijven voor de tocht van 2017. De officiële inschrijving start op 1 maart.

De Kracht van Water

Het centrale thema voor 2017 is ‘De kracht van Water’. Het is het jaar waarin wij terugblikken op de Kerstvloed die 300 jaar eerder plaatsvond en het leven van 14.000 mensen opeiste. De wandelaars beleven 1717 op een unieke manier, met dorpen die dienen als decors en korte flitstheaters die wandelaars laten ervaren wat er gebeurt als de dijken breken. Op vele kruisingen is bovendien straattheater te zien. De tocht volgt zo veel mogelijk de route van de oude dijk en komt langs dorpen die destijds zwaar getroffen zijn.

Themapartners

Waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest hebben het themapartnerschap dit jaar omarmd. Om stil te staan bij een gebeurtenis die grote impact had op Groningen. Maar ook één die het moment markeert waarop Thomas van Seeratt de basis legde voor de hedendaagse dijken; hoger, breder en vooral aan de buitenzijde minder steil.

Junior Tocht om de Noord

Gekoppeld aan Tocht om de Noord is een speciale tocht voor kinderen. De Junior Tocht om de Noord wordt op vrijdag 22 september gelopen. Deelnemende scholen ontvangen een lespakket van de waterschappen. Leerlingen leren meer over de Kerstvloed, maar ook over het dijkenbeheer van nu.

Advertenties