
Eemsdelta – De 98-jarige Canadese bevrijder uit de Tweede Wereldoorlog, Jim Parks, heeft vandaag een bezoek gebracht aan de gemeente Eemsdelta. Als 18-jarige soldaat vocht Parks tegen de Duitsers met zijn regiment The Royal Winnipeg Rifles. Hij bezocht verschillende plekken in de gemeente waar hij in de oorlog heeft gevochten. Zo bezocht hij onder andere het monument op de begraafplaats in Loppersum, waar tijdens de oorlog een tijdelijk graf was voor de gesneuvelde soldaten van zijn regiment. Vervolgens werd hij op het kerkplein in Appingedam ontvangen, waar Parks met oude legervoertuigen werd binnengereden.
Daar kreeg hij uitleg over de gevechten door Royal Winnipeg Rifles in Appingedam door Joël Stoppels. Aansluitend werden er samen met de heer Voetman, die als 17-jarige jongen de bevrijding mee maakte, bloemen gelegd bij de plaquette van The Royal Winnipeg Rifles en werden de bunkers bij het MuzeeAquarium en de bunkers van batterie Fiemel bij Termunten bezocht.
Over Jim Parks
Jim Parks vocht in 1944 mee bij de Slag om de Schelde en kwam via het oosten van het land terecht in Friesland en Appingedam. Hij maakte deel uit van The Royal Winnipeg Rifles tijdens de bevrijding van Nederland in 1945 en nam deel aan verschillende operaties in de provincie Groningen. Een van de belangrijkste gevechten waarbij Parks betrokken was, was de aanval op de stad Groningen in april 1945. Na de bevrijding van Groningen rukte Parks samen met zijn eenheid op naar Loppersum en Appingedam, waar hij betrokken was bij verdere gevechten tegen de Duitsers.
Jim Parks en zijn familie zijn in Nederland op uitnodiging van de Friese stichting Canadian Liberators, die Canadese veteranen die onder andere Friesland bevrijd hebben, uitnodigt om de herdenkingen bij te wonen en de bevrijding te vieren. De stichting heeft dit jaar ruimte in het programma om naar Appingedam en Delfzijl te gaan, waar Jim Parks en zijn kameraden van The Royal Winnipeg Rifles harde gevechten hebben geleverd. Veteraan Art Boon was van plan om dit jaar wederom naar Nederland te komen, maar overleed vorige maand op 98-jarige leeftijd. Nabestaanden van Boon waren wel aanwezig.
De bevrijding
Op 2 mei 1945 werden Delfzijl en Termunten bevrijd door Canadese troepen na een hevige strijd. Dit gebeurde nadat de gevechten begonnen waren in april 1945, toen de Canadese troepen onderdeel van de 2e Canadese Infanteriedivisie, waaronder The Royal Winnipeg Rifles, opmars maakten vanuit de stad Groningen naar het oosten.
De steden Loppersum, Appingedam, Delfzijl en Termunten waren gelegen in het strategisch belangrijke gebied van de provincie Groningen en de geallieerden hadden de controle over de provincie nodig om hun opmars naar het oosten voort te zetten en Duitsland vanuit het noorden binnen te vallen.
De gevechten in Loppersum begonnen op 24 april 1945, toen The Royal Winnipeg Rifles werden aangevallen door Duitse troepen. Na een hevige strijd slaagden de Canadezen erin om de stad te bevrijden. In de daaropvolgende dagen rukten de Canadezen verder op naar het oosten, waarbij ze geconfronteerd werden met fel verzet van de Duitse troepen.
Op 26 april 1945 werd Appingedam bevrijd door de Canadese troepen na een hevige strijd. Vervolgens rukten de geallieerden verder op naar Delfzijl en Termunten, waar opnieuw hevige gevechten plaatsvonden. Na een belegering van enkele dagen slaagden de Canadezen erin om Delfzijl te bevrijden op 2 mei 1945.
De gevechten in deze regio waren hevig en er werden aan beide kanten zware verliezen geleden. The Royal Winnipeg Rifles speelde een belangrijke rol bij de bevrijding van deze steden en de gehele provincie Groningen. Het regiment verloor 37 soldaten en nog eens 109 soldaten raakten gewond.
Op 27 april 1945 werd de gehele provincie Groningen bevrijd. Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de bevrijding van Nederland in 2015 werd The Royal Winnipeg Rifles onderscheiden met de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon, de hoogste civiele onderscheiding in Nederland. Het regiment wordt nog steeds herdacht als een van de heldhaftige eenheden die bijdroegen aan de bevrijding van Nederland.